Justiție

VIDEO// Dosarul mitei de 200.000 de euro pentru procurori. Fiica unui fost preşedinte de instanţă, martor al acuzării

doina plesca
Avatar for Julieta Savitchi

Dosarul în care procurorii suspendaţi Eugen Tifoi şi Roman Clim sunt învinuiţi pentru estorcare de mită în valoare de 200.000 de euro continuă cu audierea martorilor acuzării.

La şedinţa de judecată care a avut loc săptămâna curentă a fost audiată Doina Pleşca, fost ofiţer CNA, care a investigat cazul respectiv. Doina Pleşca nu mai activează în CNA, fiind inspector superior în Serviciul prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Doina Pleşca este fiica fostului preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, unde lucrează de 12 ani Eugen Clim, tatăl procurorului Roman Clim.

Vasile Nicoară şi Ion Vâzdoagă, avocaţii celor doi procurori ajunşi pe banca acuzaţilor, i-au dat mai multe întrebări martorei, în special despre atribuţiile de serviciu pe care le avea în calitate de ofiţer CNA.

Doina Pleşca, Sergiu Ganţa, precum şi procurorul anticorupţie, Mihail Ivanov, au fost cercetaţi penal sub învinuirea de abuz în serviciu pentru intentarea dosarului respectiv. S-a întîmplat în perioada când la conducerea Procuraturii Generale se afla Alexandr Stoianoglo, iar adjunct era Ruslan Popov, fost şef al lui Tifoi şi Clim.


Amintim că, Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost reținuți în 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

În 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii firmei 70.000 de euro și 6.000 de dolari după ce ar fi extorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au aranjat eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul arest preventiv”, „sub control judiciar”, şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model BMW X5 şi unele acte ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate ca „fals în acte”.

Procurorii Tifoi şi Clim pledează nevinovaţi şi susţin că dosarul le-a fost fabricat. „Procurorul Ivanov mi-a falsificat dosarul şi voi demonstra acest lucru în instanţă”, ne-a declarat unul din inculpaţi.

Precizăm că, la etapa urmăririi penale, Tifoi şi Clim şi-au recunoscut vina. Situaţia s-a schimbat după ce Ruslan Popov a ajuns procuror general adjunct. Cei doi inculpaţi au scris un denunţ pe numele procurorului anticorupție Mihai Ivanov, precum și a doi ofițeri din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lor ca să își recunoască vina.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu