Social

VIDEO// Patimi pentru casa lui Rizea

percrizea
Avatar for Julieta Savitchi
Imobilul de lux de pe strada Cireşilor din Chişinău unde a locuit în ultimii doi ani, până a fi expulzat, fostul deputat Mihai Cristian Rizea, atrage în continuare scandaluri şi neînţelegeri.

Deşi a fost pusă sub sechestru cu jumătate de an în urmă, casa este dată în chirie. Iar soţia fostului deputat PSD, care şi-a făcut imagine de cel mai mare scandalgiu pe care l-a cunoscut Republica Moldova vre-o dată, încearcă să mai scoată din lucrurile de preţ care au mai rămas din viaţa de odinioară a celui care împarte acum celula cu încă trei puşcăriaşi.

Săptămâna trecută, am fost contactaţi de un bărbat, care s-a prezentat Nicolae. Acesta ne-a spus că închiriază casa lui Rizea de câteva luni, dar acum soţia puşcăriaşului vrea să-l alunge din casă. Bărbatul a promis să revină, deoarece este plecat în afara ţării.

Noi am fost singuri la casa lui Rizea, iar după ce am sunat la poartă, ne-au deschis doi tineri care păreau a fi reprezentanţi ai unei naţionalităţi asiatice. Ei ne-au spus în rusă că sunt oaspeţii Domnului Nicolae, acesta a fost dar a plecat undeva, „poate că la cafea”.

În aceeaşi seară am fost contactaţi de un fost partener de afaceri al lui Rizea, cu care am fixat o întrevedere. Bărbatul, al cărui nume nu-l facem public, la solicitarea sa, ne-a spus că i-a împrumutat lui Mihai Cristian Rizea o sumă importantă în euro, pe care fostul deputat i-a promis zi de zi să i-o restituie, până a ajuns în puşcărie.

Bărbatul ne-a comunicat că a primit, la Bucureşti, o procură de la Josette Ane Marie Rizea, pe numele căreea este înregistrată casa, privind gestionarea imobilului. Iar pentru că avea cheile, lăsate de Rizea, a decis să dea imobilul în chirie pentru a-şi recupera măcar o parte din sumă. Mai mult, o parte din banii încasaţi pe chirie i-a dat lui Josette Ane Marie Rizea.

Însă săptămâna trecută a venit la Chişinău o doamnă care a prezentat o altă procură semnată de Josette Ane Marie Rizea, pe care a împuternicit-o să scoată mai multe bunuri din casă, inclusiv mobilier şi tablouri valoroase. „Am anunţat procurorul şi nu i-am permis să ia lucrurile. Atunci ea s-a dus la Chişinău-Gaz şi a depus o cerere privind debranşarea de la reţea. Josette Ane Marie Rizea nu vine la Chişinău, pentru că a fost citată de procurori şi îi este frică”, ne-a spus bărbatul.

Procuratura Antivorupție i-a intentat lui Rizea un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, alături de fostul deputat fiind bănuită și soția sa, fosta vânzătoare de haine Niculina Ana Maria Suditu, care și-a schimbat numele în Josette Ane Marie Rizea. După extrădarea lui Cristian Mihai Rizea organelor de drept din România, femeia a găsit cumpărători pentru casa și mașină. Aceasta a renunțat pe ultima sută de metri să vină la Chișinău, după ce a aflat că procurorii au aplicat interdicție pentru înstrăinarea bunurilor.

I-am solicitat o replică soţiei lui Rizea, însă aceasta nu ne-a răspuns la mesaj.

Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, şi-a procurat în noiembrie 2021, o casă la Chişinău de peste 450.000 de euro, pe care a înregistrat-o pe numele soției.

Imobilul se află pe strada Cireşilor dintr-un cartier select din Chişinău în regiunea parcului Valea Morilor, în care locuiesc sau deţin imobile mai mulţi subiecţi din aşa-numitele dezvăluiri ale lui Cristian Rizea. Nu departe se află imobilul cunoscut drept “Casa albă a lui Plahotniuc”, cele două imobile ale lui Ilan Şor, casa fostului director de la SIS, Vasile Botnari, a jurnalistei Angela Gonţa, a familiei regretatului om de afaceri Iurie Luncaşu, a ex-deputatului PDM, condamnat în România pentru acţiuni de corupţie, Valeriu Guma ș.a.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu