Justiție

VIDEO// Premieră în dosarul notarei lui Plahotniuc. A fost audiat un martor

359564079 1028759724808805 3173999591313896825 n
Avatar for Julieta Savitchi
După o pauză de de mai bine de jumătate de an, la Judecătoria Chişinău a avut loc o şedinţă de judecată în adevăratul sens al cuvântului în dosarul de învinuire a Olgăi Bondarciuc, cunoscută ca notara lui Plahotniuc.

La şedinţa din 31 octombriem 2023, a fost audiat primul martor al acuzării.

Precizăm că de la începutul examinării dosarului în instanţă, 28 octombrie 2022, au fost programate 20 de şedinţe de judecată. Însă majoritatea şedinţelor au figurat doar în agenda Judecătoriei Chişinău. Recuzările judecătorului şi cererile de amânare a şedinţelor de judecată au ajuns un fenomen în dosarul de învinuire a fostei notare Olga Bondarciuc. Timp de un an de când a început examinarea dosarului la Judecătoria Chişinău, majoritatea şedinţelor au fost amânate, iar cele care au avut loc au fost folosite pentru examinarea prelungirii măsurii preventive sau a cererilor de recuzare a judecătorului pe caz.

Procurorii o acuză pe Olga Bondarciuc de „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Avocatul Alexandru Tonu, care o apără în instanță pe Olga Bondarciuc, spune că acuzatorii nu ar dispune de probe pentru a demonstra pretinsele acțiuni ilegale ale clientei sale.

La rândul său, Olga Bondarciuc pledează nevinovată.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reţinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu