Dragostea nu cunoaşte margine, prejudecăţi şi învinge greutăţile. Este şi exemplul procurorului anticorupţie Alexandru Capmari care s-a căsătorit sâmbătă seara cu fiica unei inculpate într-un dosar de corupţie. Astfel, la nunta procurorului Capmari au stat la o masă procurori, judecători, funcţionari publici, avocaţi, oameni de afaceri şi inculpaţi în dosare penale.
Marea petrecere s-a dat la restaurantul Grand Elysee, un local select de la marginea oraşului Sîngera, unde preţul pentru un invitat începe de la 1060 de lei.
În curtea restaurantului, care seamănă cu un palat, a avut loc şi căsătoria civilă a cuplului Alexandru Capmari şi Gabriela Mîţu. Primii care i-a felicitat pe tinerii însurăţei au fost socrii mici, judecătorul din Soroca, Ghenadie Mîţu, şi şefa arhivei Consiliului raional Soroca, Alina Mîţu.
Soacra mică este inculpată într-un dosar penal pentru trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie au constatat că șefa Serviciului Arhivă Soroca și o lucrătoare socială au primit în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021 o sumă de 11.050 de euro de la rudele unui presupus traficant de droguri.
„Inculpatele au susținut că au influență asupra unor persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Judecătoriei Soroca și ar putea determina adoptarea unei sentințe favorabile pentru un locuitor din Soroca, învinuit de „circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, anunţa atunci Procuratura Anticorupţie.
Alina Mîţu urma să-şi convingă soţul ca să-l scape de închisoare pe traficant. Fapta inculpatelor a fost calificată drept trafic de influență săvârșită de două persoane, în proporții mari. PA menționa că cele două funcţionare nu şi-au recunoscut vina.
Dosarul a fost trimis anul curent la Judecătoria Bălţi, iar Alina Mîţu riscă amendă de la 150.000 până la 400.000 de lei sau închisoare de la doi la șapte ani.
Examinarea dosarului a început în ianuarie anul curent, fiind programate de atunci doar 5 şedinţe de judecată, dintre care nu a avut loc niciuna pe fondul cauzei.
Socrul mic tot a fost şi el în atenţia presei. Ghenadie Mîțu, judecător în Soroca din anul 2003, susţine în declaraţia de avere că și-a procurat în 2012 autoturismul Hyundai Tucson (fabricat în 2008) cu doar 10.000 de lei. O mașină similară, doar că mai veche, din 2005, este scoasă de vânzare pe un site din Republica Moldova cu 9.500 de euro, a scris portalul anticoruptie.md.
După socrii mici, au felicitat mirii naşii. După ce naşa le-a făcut mirilor semnul crucii, lui Alexandru Capmari, evident emoţionat, i-au dat lacrimile.
Nu cunoaştem cine sunt aceştia, ştim doar că pe naş îl cheamă Nicolae şi că sunt din partea miresei. Unul din invitaţi, Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălţi, fost şef al Agenţiei de Investiţii, ne-a comunicat că este invitat din partea nunului cel mare. Nuntaşul ne-a arătat două cărţi pe care urma să le dăruiască tinerilor însurăţei. „Aşa au cerut mirii. În loc de flori să le aducem cărţi”, ne-a spus Ciobanu.
Acest lucru ne-a fost confirmat şi de şeful adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Vasile Plevan, care ne-a arătat o carte pe care urmă să o dăruiască subalternului său.
Nu cunoaştem prea multe despre socrii mari şi nici nu am reuşit să-i identificăm. Sursele noastre susţin că este vorba de oameni simpli dintr-un sat.
Nici despre aleasa procurorului nu cunoaştem mai multe. Am fost informaţi doar că a absolvit facultatea de drept.
Printre nuntaşi au mai fost văzuţi procurorii anticorupţie Nicolae Mătăsaru şi Mihail Ivanov, judecătorul Tudor Stambol, judecătorul care are în gestiune dosarul „spravka lui Dodon”, precum şi avocatul Ion Vâzdoagă, care îl apără pe fostul preşedinte în dosarele intentate de Procuratura Anticorupţie.
Sursele noastre susţin că l-a nuntă a fost şi şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin şi că aceasta a purtat o ţinută de culoare vişinie. Totodată, în filmuleţul nostru apar doi bărbaţi cu constituţie atletică, în care au fost recunoscuţi bodyguarzii şefei de la Procuratura Anticorupţie.
Din păcate, nu am reuşit să filmăm prea multe şi nici să le urăm pe viu casă de piatră mirilor, deoarece proprietarul localului, Sergiu Postică, a dat indicaţii paznicilor să nu ne lase să ne apropiem nici de gard. Totodată, a avut grijă personal ca să ne împedice să-i filmăm pe cei care veneau la nuntă.
Şi în final, câteva cuvinte despre Conu mire. Alexandru Capmari şi-a început cariera de procuror în 2018, la Procuratura Hânceşti. Până atunci a activat în calitate de consultant la Procuratura Anticorupţie, unde a fost delegat la scurt timp de la începerea carierei de acuzator.
Numele lui Capmari apare într-un scandal de tentativă de preluare ilicită a 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din proprietatea municipiului Chișinău în beneficiul unei firme fără activitate. Procuratura Anticorupție a fost sesizată în 2021 de către ex-viceprimarul Victor Chironda cu privire la înstrăinarea ilegală a unui teren de 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din Chișinău către o firmă fără profit și fără capital, „Stilproiect-Lux”, cu implicarea factorilor de decizie de la Primărie, Cadastru, Agenția Proprietăți Publice, dar și cu suportul unor judecători. Pe 16 decembrie 2021. procurorul Alexandru Capmari a emis o ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
În 2019, la un an de la angajarea în calitate de procuror, Alexandru Capmari şi-a cumpărat două automobile a câte 10.000 de euro fiecare.
În anii 2018 şi 2019, procurorul a beneficiat de donaţii din partea rudelor a câte 4 mii de euro. În 2022, Capmari şi-a procurat automobil de model BMW x3, pe care l-a declarat la preţul de 420.341 de lei. Sursele noastre au mai comunicat că omul legii a reuşit să-şi cumpere şi un apartament, lucru pe care nu l-am putut proba.
În gestiunea lui Capmari se află şi dosarul lui Iulian Muntean, fostul membru al CSM care a reuşit să păcălească Comisia Pre-vetting că nu are dosare. Amintim că Iulian Muntean şi soţia sa sunt învinuiţi că luau mită de la studenţi.
Deşi acest dosar se află de cca 3 ani în gestiunea lui Alexandru Capmari, omul legii nu a suflat o vorbă la Comisia Pre-vetting.
#GhemDeLimbrici…. m-am dus si eu la nunta sa fur nireasa,dar…Dragain ni-o sunat-o pe Tauber ca eu m-ai apoi s-o sun pe dOlaru ca sa trimata politia…insa visul meu s-a frant atunci cand yn sef de Institutie de sta ne promite povesti dimine pe televizor ca personal v-a incatusa pe cei care corupe Justitia…insa tot ea seara chefuieste la aceasi masa cu inculpatii si alte persoane/functionari docili care au sustinut si protejaza interese criminale….*** deci aceasta nunta explica curvaria din sistem care m continua…si iluziile pe care ne le vand