Justiție

Prima şedinţă în dosarul „kuliokului” fără procurorul Iarmaliuc. Igor Dodon, lăsat să plece în afara ţării

337788770 88425 5177562780842813867 n 810x608 1
Avatar for Julieta Savitchi

Igor Dodon jubilază. Curtea Supremă de Justiţie, în gestiunea căreea se află dosarul de corupţie, denumit generic „kuliok”, i-a dat undă verde fostului preşedinte să părăsească ţara.

„După 180 de zile de arest la domiciliu și 300 de zile de interdicție de părăsire a țării, Curtea Supremă de Justiție a decis să respingă cererea procurorilor pentru o nouă prelungire a interdicției mele de a părăsi Republica Moldova. Cred că această decizie este corectă, dar întârziată. În același timp, vreau să subliniez că, așa cum am spus de multe ori, nu am de gând să părăsesc Republica Moldova. Voi continua să particip la toate ședințele de judecată și să lupt împotriva actualului regim, rămânând acasă în Moldova, alături de cetățeni”, a declarat Igor Dodon, la ieșirea din sala de judecată.

Aceasta a fost prima şedinţă de judecată fără participarea lui Petru Iarmaliuc, procurorul care a condus urmărirea penală în dosarul respectiv. La şedinţa de joi, acuzarea a fost prezentată de procurorul anticorupţie Vitalie Codreanu.

Dosarul denumit generic „Kuliok” a ajuns la CSJ în luna mai 2022. Mai multe ședințe au fost amânate, iar completele de judecători – schimbate, inclusiv din cauza cererilor de recuzare. Avocaţii fostului şef al statului s-au sttrăduit în special să scape de procurorul Iarmaliuc. Problema le-a fost rezolvată de majoritatea parlamentară, care vara trecută a adoptat din fugă un amendament la Legea cu privire la Procuratură. Prin acesta, s-a interzis delegarea în procuraturile specializate a procurorilor care se află mai puţin de 4 ani în sistem. S-a vehiculat că amendamentul ar fi fost făcut pentru a scăpa de Iarmaliuc. Imediat cum prevederea a fost publicată în Monitorul Oficial, procurorul general interimar Ion Munteanu i-a retras lui Iarmaliuc delegarea de la Procuratura Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu