Liuba Brânză, învinuită de corupţie în „Dosarul celor 5 magistrate”, apoi achitată de Judecătoria Chişinău, revine la Curtea de Apel Chişinău. Decizia a fost luată miercuri, 9 august, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
În agenda şedinţei de miercuri a CSM urmă să se discute revenirea în sistem şi celei de a cincea judecătoare din „Dosarul celor 5 magistrate”, Svetlana Tizu, supranamită în presă „cea mai sexy judecătoare din lume”, însă discuţiile au fost amânate pentru următoarea şedinţă.
În dosarul respectiv au fost învinuiţi cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar. Toate zece persoane au fost reţinute în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziţii în birourile lor, unde au fost instalate din timp camere video.
Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.
Procuratura Anticorupție a publicat și imagini video din care se observă cum o magistrată număra bani și îi împărțea în plicuri.
În aprilie 2019, dosarul a fost trimis în judecată. În acelaşi timp, magistratele au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cahul, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care şi-a exprimat acordul privind efectuarea urmăririi penale în privinţa judecătoarelor.
Un alt câştig de cauză magistratele l-au obţinut la Curtea de Apel Bălţi, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, obţinând astfel anularea mai multor probe ale acuzării.
La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza, au primit sentințe de achitare, după ce procurora anticorupţie şi-a retras învinuirile.
Singurii care au primit sentință de condamnare în Dosarul magistratelor sunt medicul Vadim Scarlat şi Vitalii Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani. De asemenea, Furtuna a fost obligat să nu părăsească țara, până când sentința va deveni definitivă. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Vitalii Furtuna contravaloarea sumei de 2.000 de euro, convertiți în valuta națională la cursul BNM la data executării sentinței în această latură.
Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Vadim Scarlat o amendă în mărime de 2 300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei, pentru că acesta a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit.
Primele din cele cinci magistrate care au revenit în magistratură au fost Galina Moscalciuc şi Victoria Hadîrcă. Acestea nu s-au reţinut însă prea mult. Galina Moscalciuc s-a concediat ulterior din motive de sănătate, iar Victoria Hadârcă se regăsteşte în lista judecătorilor cărora Maia Sandu nu le-a acceptat prelungirea mandatelor până la atingerea plafonului de vârstă.