Justiție

VIDEO// Petic şi Verbiţchi mai aşteaptă. Gheorghe Cavcaliuc, din nou pe cal alb

4w5y
Avatar for Julieta Savitchi

Dosarele penale intentate fostului şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, privind fabricarea la comandă a dosarelor penale pe numele fostului poliţist de frontieră, Gheorghe Petic, şi a consilierului municipal Ruslan Verbiţchi, pentru viol şi păstrare de muniţii, mai aşteaptă. Fostul poliţist, acum lider al formaţiunii politice PACE, a obţinut prima victorie la Curtea de Apel Chişinău.

Instanţa a dat curs iniţiativei avocaţilor lui Cavcaliuc, care au ridicat sintagma excepţiei de neconstituţionalitate a unei prevederi din Codul de Procedură Penală privind efectuarea măsurilor de urmărire penală şi examinarea dosarului în lipsa învinuitului.

Vasile Foltea, avocatul lui Cavcaliuc, ne-a declarat că politicianul este învinuit de nişte infracţiuni pe care nu le-a comis. Potrivit apărătorului, în afară de dosarul Petic şi Verbiţchi, precum şi dosarul „verde de briliant”, clientul său nu mai figurează în alte dosare.

În ianuarie 2023, Procurorii, de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au anunţat că au finalizat urmărirea penală în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, pentru abuz în serviciu, denunțare falsă, depunerea și determinarea la depunerea declarațiilor mincinoase, încălcarea inviolabilității vieții personale, purtarea și păstrarea munițiilor.

Așa cum învinuitul se eschivează de la urmărirea penală și refuză să se prezinte în fața procurorilor, oamenii legii au solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa acestuia”, declarau atunci procurorii.

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra. În luna septembrie 2021, el a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care a anunțat că face angajări.

Pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Gheorghe Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În luna ianuarie 2022 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol care interzice implicarea organizaţiei în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter.

Deşi se declarară pro-european, partidul lui Cavcaliuc a făcut o înţelegere cu Partidul Şor, alăturându-se la protestele anti-guvernamentale şi, respectiv, anti-occidentale.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu