Justiție

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie ar putea să rămână din nou fără acuzator. Procurorul Căruceru a ajuns şi el pe banca acuzaţilor

collage 2021 12 10t120017.289
Avatar for Julieta Savitchi

Procuratura Anticorupţie a trimis în judecată dosarul în care un procuror este învinuit de constrângerea martorului de a face declaraţii false şi divulgarea datelor de urmărire penală. Este vorba despre Vladislav Căruceru, procuror în Secția unificarea practicii în domeniul urmăririi penale în cadrul Procuraturii Generale.

Căruceru este învinuit că l-ar fi obligat pe un fost angajat al Companiei Natur Bravo să facă declaraţii în favoarea lui Evgheni Kheyman, fost administrator al firmei offshore din Bahamas, care a sponsorizat în 2016 campania prezidenţială a lui Igor Dodon din banii unui fost deputat al Dumei Federaţiei Ruse.

Dosarul a fost intentat în 2020 în baza unui denunţ al soţiei lui Evgheni Kheyman împotriva directorului fabricii de conserve Natur Bravo, Mukhmad Galaev, şi fostului procuror anticorupţie, Roman Statnîi.

Căruceru l-ar fi forțat pe fostul şofer al lui Galaev să facă declaraţii împotriva acestuia, iar când a refuzat, în biroul procurorului ar fi intrat Kheyman, care a început să facă presiuni pentru obţinerea declaraţiilor.

După suspendarea din funcţia de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, Galaev a depus un denunţ pe numele lui Vladislav Căruceru, acesta fiind înlăturat de la examinarea dosarului.

Vladislav Căruceru mai este învinuit că a oferit date din dosar la etapa de urmărire penală.

Procurorul Căruceru pledează nevinovat.

Procuratura Anticorupţie a depus anterior un demers privind suspendarea din funcţie a lui Căruceru, care a fost respins de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Vladislav Căruceru este acuzatorul de statîn dosarul de învinuire de abuz în serviciu al fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Acesta a preluat dosarul la începutul anului trecut, după ce procurora pe caz, Elena Ceruţa, a fost trimisă pe banca acuzaţilor, alături de Alexandr Stoianoglo, fiind învinuită de eliberarea ilegală din închisoare a fostului afacerist Veaceslav Platon.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu