Crimă

După devalizarea sistemului bancar, oligarhul Vladimir Plahotniuc e cercetat și pentru trafic de copii

plahotniuc
Avatar for Julieta Savitchi

Un dosar penal în care fostul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, este învinuit de trafic de copii, se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS). Dosarul se investighează în regim secret. Presa a scris de mai multe ori că Plahotniuc ar fi aprovizionat cu prostituate şi elitele politice de la Bucureşti.

Săptămânalul de investigaţie de la Chişinău „Ziarul de Gardă” scrie, cu referire la documente pe care le-ar fi primit de la o sursă anonimă care se prezintă drept „un grup de ofițeri din SIS”, că PCCOCS început urmărirea penală în decembrie 2020.

În scrisoarea expediată pe adresa electronică a ZdG se spune că „Procuratura Generală încearcă să mușamalizeze toate dosarele penale în privința lui Vladimir Plahotniuc. La butoane stă adjunctul procurorului general interimar, Igor Demciucin, care este în contact direct cu Plahotniuc și avocații lui. Vă transmitem o ordonanță de pornire a dosarului penal în privința lui Pahotniuc pentru trafic de copii și proxenetism, care a fost pornit având la bază informația noastră, a SIS-ului. Procurorul care a pornit dosarul a fost dat afară și presat cu dosare, cei care au păstrat dosarul practic l-au nimicit”.

Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat veridicitatea ordonanței de începere a urmării penale. În aceasta nu este menționat numele lui Vladimir Plahotniuc, ci o „organizație criminală”, dar procuratura a transmis că „datele din dosarul penal investigat nu pot fi divulgate”.

„În ceea ce privește situația pe dosar, urmărirea penală este în desfășurare, sub conducerea procurorilor PCCOCS. Vom informa opinia publică odată cu avansarea investigațiilor, în măsura în care acestea ar avea un impact social major, iar o astfel de informare nu ar împiedica urmărirea penală”, a precizat Emil Gaitur.

Presa a scris în repetate rânduri că, la sfârşitul anilor 90, Vladimir Plahotniuc a fost implicat într-o reţea de traficanţi de tinere pentru bordelurile din Turcia şi Occident, dar şi pentru România. De menţionat că informaţii despre activitatea de proxenet a lui Plahotniuc au apărut şi în presa din România, şi în cea din Rusia, iar despre aceste lucruri vorbesc foarte mulţi politicieni, deputaţi şi alte persoane publice. Chiar şi fostul premier Ion Sturza declarase anterior că „Plahotniuc aducea plutoane de femei politicienilor şi elitelor la Bucureşti”.

În 2016, fostul poliţist Victor Popescu a declarat într-o conferinţă de presă că l-a prins personal pe Plahotniuc în timp ce vindea tinere într-un hotel din Chişinău. „Într-adevăr, s-a întâmplat în 1993, exact de mâinile acestei grupări criminale, când l-am depistat pe Vlad Plahotniuc la al treisprezecelea etaj, unde vindea prostituate. Da, am depistat unde le-a dus – la „Le Baron”, „Vox Maris”, Herestrău. El era capul acestor crime. Noi pe atunci aveam numai trei băieţi din poliţie care se ocupau de caz. În scurt timp am fost eliberat din serviciu de la OMON”, a declarat Victor Popescu.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu