Social

DOC// Prima rază de lumină după ce au umblat 5 ani pe drumuri. Instanţa din Cantemir a obligat procurorii să examineze plângerile viticultorilor care ar fi fost înşelaţi de un agent economic

deepin screenshot select area 20230425160414
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, a anulat ordonanţele procurorilor prin care a fost refuzată pornirea urmăririi penale în baza plângerilor a doi viticultori din satul Sadîc, raionul Cantemir, care szsţin că au fost înşelaţi de întreprinderea Selena Bivol din Ialoveni, care nu le-ar fi achitat pentru strugurii achiziţionaţi în 2019.

353062902 976871766683972 977646285405781689 n

Cazul a fost monitorizat de echipa Crime Moldova, iar cameramanul nostru a fost amendat de poliţia din Cantemir doar pentru faptul că i-a însoţit pe cei doi viticultori când au mers după explicaţii la procurorul care a refuzat să le examineze plângerea.

Cei doi viticultori se numesc Ilie Muturniuc şi Nicolae Sinegur.

Muturniuc ne-a declarat că un agent economic din satul Costeşti, Ialoveni, l-a înşelat cu aproape 1.000.000 de lei, bani pe care urma să-i primească pentru strugurii produşi de el.

Viticultorul ne-a spus că a lucrat timp de 10 ani în Italia, iar banii câştigaţi i-a investit în plantarea a 10 hectare de viţă de vie, soiuri de masă. Ulterior a fost nevoit să se împrumute pentru ca să achite lucrările de întreţinere până la prima roadă.

Bărbatul povesteşte că, în toamna anului 2019, la el au venit doi angajaţi ai SRL Selena Bivol, cu care s-a înţeles să le vândă strugurii pe care îi va culege pentru a-i exporta în Bielarus. Viticultorul susţine că pretinşii cumpărători, după ce au cântărit strugurii, i-au eliberat facturi fiscale, promiţându-i că-i vor transfera banii prin bancă în câteva zile: „Când am văzut că trece timpul, iar banii nu au ajuns, am mers la firmă să le cer socoteală, dar fără de folos”.

Ilie Muturniuc a mai declarat că în aceeaşi situaţie s-au pomenit şi alţi consăteni de ai săi, doar că SRL Selena Bivol le datorează sume mai mici. Împreună cu consătenii păgubaşi s-a adresat la organele drept, a fost pornit un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, care însă a fost încetat pe motiv că în faptele expuse nu există componenente caracteristice infracţiunii imputate. Mai mult, Gheorghe Enachi, procurorul pe caz, susţine că agentul economic le-ar fi achitat câte 4 lei pentru un kilogram de struguri, în loc de cei 8 lei promişi pentru un kilogram, lucru infirmat de Muturniuc.

Iurie Bivol susţine că nu poartă nicio vină şi a fost expus de un agent economic pe care a vrut să-l ajute.

„În 2019, la firma noastră s-a adresat un agent economic din satul vecin ca să-l ajutăm să obţină permisiunea de a exporta struguri în Bielarus, Noi deţinem spaţiu frigorific, linii de sortare şi de ambalare. Noi oferim, contra plată, astfel de servicii şi i-am spus omului de ce documente are nevoie. Ştiu că tirurile au fost încărcate şi au plecat. Eu nu am semnat niciun contract şi nu am cumpărat struguri din Sadîc. Eu bănuiesc că marfa nu a fost de calitate şi Nicolae Andreicu nu le-a plătit întreaga sumă. O altă bănuială de a mea este că Andreicu şi Muturniuc nu au inclus întreaga sumă în declaraţii, ca să nu plătească impozite. Şi iată că au acum probleme. Dar eu nu am nicio atribuţie”, ne-a declarat Iurie Bivol.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu