Politic

Cu un partid mai puţin în Republica Moldova. Partidul Şor, declarat neconstituţional

Avatar for Julieta Savitchi

Curtea Constituţională a admis luni, 19 iunie, sesizarea Guvernului şi a declarat neconstituţional Partidul Şor. Decizia a fost votată de patru din cei 5 magistraţi. Magistratul Vladimir Ţurcan, fost deputat socialist, a avut o opinie separată.

Partidul Şor se consideră dizolvat

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, partidul se consideră dizolvat, iar toate actele emise de Partidul Şor după pronunţarea deciziei respective nu au putere juridică.

Magistraţii au mai cerut Ministerului Justiţiei să formeze o comisie care să se ocupe cu iradierea Partidului Şor din registrul de stat al formaţiunilor politice.

Deputaţii şi aleşii locali îşi vor duce mandatele până la capăt

Curtea Constiţională a decis că deputaţii Partidului Şor, precum şi aleşii din partea formaţiunii în organele administraţiilor publice locale să-şi ducă mandatele până la sfârşit, doar că în calitate de independenţi şi fără dreptul de a se afilia la alte formaţiuni. Totodată listele cu candidaţi supleanţi vor fi declarate nule, iar în cazul când un mandat din partea Partidului Şor va deveni vacant, acesta va rămâne liber până la următoarele alegeri.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Cum comentează reprezentanţii Partidului Şor

Avocatul Partidului Şor, Aureliu Colenco, a declarat că decizia Curţii Constituţionale este „una criminală” şi i-a ameninţat pe magistraţi cu închisoarea. „Noi vom ataca şi vom câştiga la CEDO, iar magistraţii care au emis decizia se vor alege cu dosare penale şi vor fi traşi la răspundere penală pentru aceasta”, a declarat Colenco.

Vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, a calificat decizia Curţii Constituţionale drept „una ruşinoasă”, însă care va face formaţiunea şi mai unită. „Noi vom activa în continuare, în limitele legii. Toate acestea ne fac şi mai puternici. Noi suntem o speranţă pentru oameni. Îi mulţumesc liderului formaţiunii, Ilan Şor, pentru tot ce face, pentru capacităţile sale intelectuale şi manageriale pe care le pune în slujba acestei ţări”, a declarat Marina Tauber.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu