Justiție

VIDEO// Ex-deputatul Andronachi rămâne în arest la domiciliu, iar şedinţele de judecată vor continua cu uşile închise

deepin screenshot select area 20230616180436
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit de implicare în schemele de devalizare a sistemului bancar ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, va sta încă 30 de zile în arest la domiciliul. Decizia irevocabilă a fost luată cu puţin timp în urmă de către magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chişinău.

Totuşi, magistratul Balan a rămas de neclintit şi a respins demersul procurorului anticorupţie, Gheorghe Balan, ca şedinţele de judecată în dosarul de învinuire a lui Andronachi să fie publice.

Amintim că, după ce Gheorghe Balan a dispus la 22 mai ca şedinţele de judecată în dosarul Andronachi să se desfăşoare cu uşile închise, procurorii anticorupţie au depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii.

Procuratura Anticorupție este pe poziția fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social cum este frauda bancară și persoane care dețin sau au deținut funcții de demnitate publică. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, susţin procurorii anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu