Integritate

DOC//Dosarul terenurilor de la Primăria Chişinău. Procurorii se plâng pe administratorul unei firme că fac presiuni ca să scape de sechestrul asupra imobilelor. În schemă ar fi implicaţi şi agenţi SIS

skype picture 2023 06 09t12 12 00 671z1
Avatar for Julieta Savitchi

Procurorii anticorupţie susţin că sunt hărţuiţi de administratorul unei firme care ar fi implicată într-o schemă de delapidare a terenurilor din municipul Chişinău, în valoare de 135 de milioane de lei. Acesta a scris mai multe plângeri pe procurorul Alexandru Găină şi ofiţerul de urmărire penală Andrian Lupăcescu că ar tergiversa de 6 ani un dosar penal.

Alexandru Găină a precizat pentru portalul nostru că este vorba de administratorul întreprinderii Qube Construct, Nicolae Botnariuc. Întreprinderea a fost fondată de o persoană, presupusă complice cu avocatul Sergiu Goţonoga, pe care a înregistrat-o pe numele fiicei sale, iar în 2022 Nicolae Botnariuc a fost numit în calitate de administrator.

Potrivit acuzatorului, firma Qube Construct SRL, „neîregistrând careva venituri şi neavând angajaţi”, ar fi fost folosită de grupul condus de Goţonoga pentru perfectarea actelor de vânzare-cumpărare a terenurilor furte din proprietatea municipală.

„Sergiu Goţonoga este fugar, a fost dat în urmărire penală. Dar avem persoane condamnate în dosarul respectiv. Pe terenurile ajunse în proprietatea Qube Construct a fost aplicat sechestru, deoarece Primăria Chişinău i-a acţionat în instanţa civilă ca să întoarcă proprietăţile. Iar Botnariuc acum luptă ca să scoată sechestrul de pe terenuri. A pierdut în prima instanţă şi a ajuns la Curtea de Apel Chişinău. Acum caută prin orice metodă să obţină câştig de cauză şi recurge la tot felul de ilegalităţi”, a precizat Alexandru Găină.

Acuzatorul a mai spus că presupune că Botnariuc ar fi ajutat acum de angajaţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Organizaţia obştească „Dreptul la dreptate”, condusă de controversatul activist Pavel Grigorciuc, a distibuit cu o săptămână în urmă un comunicat de presă în care se spune că Nicolae Botnariuc, a adresat Procuraturii Anticorupție și Consiliului Superior al Procurorilor o plângere împotriva procurorului anticorupție Alexandru Gaina și anchetatotului CNA Andrian Lupăcescu, pe care îi acuză de tergiversarea anchetării dosarului penal al „vânătorilor de imobile”.

Administratorul Qube Construct afirmă că procurorul Gaina și anchetatorul CNA Lupăcescu tărăgănează intenționat de șase ani cercetarea dosarului penal unde acționează mână în mână cu persoanele care au furat terenuri. Potrivit antreprenorului, procurorul Gaina și anchetatorul Lupacescu nu au luat măsuri în timp util pentru a stopa furtul terenurilor și a preveni vânzarea ulterioară a acestora.

„În prezent, aceste terenuri, care aparțin unor cumpărători de bună credință, sunt supuse sechestrului, ceea ce dăunează companiei. În mod deliberat executarea silită nu a fost aplicată înainte de vânzarea terenului furat unor companii de bună-credință pentru a prejudicia firma după cumpărarea terenului”, a scris Botnariuc în plângere.

În 2018, Ziarul de Gardă a publicat o investigaţie în care se arăta că printr-o schemă pusă la cale de Sergiu Goţonoga, în care au fost implicaţi avocaţi, executori judecătoreşti, judecători, oameni de afaceri, dar şi diverşi funcţionari, municipiul Chişinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5,5 hectare şi o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de lei.

În investigaţia semnată de jurnaliştii Anatolie Eşanu şi Victor Moşneag, se menţiona şi despre implicarea în schemă a SRL Qube Construct.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu