Justiție

Vladimir Plahotniuc, trimis pe banca acuzaţilor în lipsa sa

plahotniuc
Avatar for Julieta Savitchi

Dosarul de învinuire în frauda bancară a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc va ajunge pe masa magistraţilor . O decizie în acest sens a fost luată luni, 29 mai, de către Curtea de Apel Chişinău, care a respins recursul avocaţilor fostului lider al Partidului Democrat din Moldova şi a autorizat, la solicitarea Procuraturii Anticorupţie, finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”. Oligarhul care a condus anterior Republica Moldova ar fi beneficiat în urma devalizării sistemului bancar de 39.282.000 de dolari și 3.518.000 de euro.

Procuratura Anticorupție a început procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”, bazându-și demersurile pe modificări de ordin legislativ, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului

La 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir. Totuşi, acuzatorii au fost puşi pe repaos după ce avocații lui Vlad Plahotniuc  au înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

Demersul avocaţilor a fost respins.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu