Justiție

Discul cu probe în dosarul Platon nu a fost găsit. Avocaţii au solicitat recuzarea judecătorului

deepin screenshot select area 20230519150831
Avatar for Julieta Savitchi

Avocaţii controversatului afacerist Veaceslav Platon au solicitat îm şedinţa de vineri, 19 mai, revuzarea judecătorului Petru Păun. Motivul recuzării a fost că magistratul nu ar respecta propriile reguli care le-a stabilit chiar el.

Avocaţii lui Platon au prezentat în şedinţa de vineri un CD cu acte confirmatoare că este o copie eliberată de procurori. Acuzatorul Vitalie Codreanu a solicitat ca proba prezentată de apărători să fie respinsă.

Instanţa a acceptat CD-ul prezentat, însă doar ca probă din partea apărării, şi a dispus ca să fie audiaţi mai întâi martorii acuzării, după care să fie vizionat discul.

Avocaţii afaceristului s-au opus deciziei lui Petru Păun pe motiv că nu vor putea să ofere întrebări martorilor acuzării dacă vor fi audiaţi înainte să fie vizionate înregistrările video de pe disc. În acest context, avocaţii l-au acuzat pe magistrat că nu-şi respectă propriile reguli şi s-ar lăsa influenţat de procuror.

Cererea de recuzarea urmează să fie examinată săptămâna viitoare de către magistrata Cristina Cheptea.

Acesta este al doilea dosar intentat pe numele lui Platon, în care acesta a fost învinuit de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În cel de-al doilea dosar penal, acuzatorii i-au incriminat lui Platon că în 2016, în timp ce se afla în detenție, ar fi coordonat prin telefon scoaterea a peste 205 milioane de lei din conturile companiilor Moldasig și Alliance Insurance Group. Potrivit unui alt capăt de acuzare ce i s-a adus, pe 22 decembrie 2016, aflându-se în biroul de aşteptare din incinta Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, a avut discuţii cu doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată.

În cadrul discuţiilor, Veaceslav Platon le-ar fi promis gardienilor apartamente în Capitală, automobile şi câte 5.000 de euro pe lună pentru a-i permite acţiuni interzise în cadrul întâlnirilor cu avocaţii, inclusiv prin facilitarea accesului la un telefon mobil. Anterior, apărătorii săi au declarat că dialogul cu mascații nu a fost decât o glumă.

Iniţial, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Platon la 12 ani de închisoare. În 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentinţa şi a trimis dosarul la rejudecare. Instanța de apel și-a argumentat decizia prin faptul că lui Veaceslav Platon și presupusului său complice le-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute de Codul de Procedură Penală, cum ar fi dreptul la un translator în limba rusă și dreptul de a beneficia de serviciile unui avocat ales.

Dosarul a ajuns în gestiunea lui Eugen Beşelea, dar magistratul nu a ajuns să ducă cauza la sfârşit, acesta regăsindu-se în lista judecătorilor cărora nu le-a fost prelungit mandatul după expirarea termenului de 5 ani.

Ulterior, examinarea dosarului a fost preluată de la zero de către magistratul Petru Păun, însă şedinţele sunt amânate din cauza că unii avocaţi nu fac act de prezenţă.

Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu