Justiție

VIDEO// Procurorii îl vor din nou după gratii pe Vladimir Andronachi. Primele declaraţii ale fostului deputat după extrădarea din Ucraina

deepin screenshot select area 20230516221742
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău a examinat marţi, 16 aprilie, demersul procurorilor anticorupţie privind reîntoarcerea în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 a ex-deputatului Vladimir Andronachi, învinuit în frauda bancară alături de fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Deşi era publică, şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise după ce magistratul Gheorghe Balan a alungat fără niciun motiv jurnaliştii din sala de şedinţe.

Acuzatorul Gheorghe Iapără a justificat demersul prin faptul că inculpatul, aflat în arest la domiciliu, a modificat brăţara de monitorizare electronică, încât a dispărut semnalul, şi a primit apeluri la telefon.

În replică, avocatul Oleg Mâţă a explicat instanţei că clientul său a mutat puţin brăţara pe picior pentru că făcuse o alergie la materialul din care este confecţionat, în rest, Andronachi a avut grijă să respecte regulile şi să încarce acumulatorul. Apărătorul a respins şi acuzaţiile că fostul deputat a vorbit la telefon, precizând că acesta n-a răspuns la apeluri.

Gheorghe Balan a anunţat o pauză până vineri, 19 mai, când va anunţa dacă Andronachi revine în Penitenciarul nr.13 sau rămâne în arest la domiciliu.

După o lipsă îndelungată în spaţiul public, timp în care a fost fugar, apoi a stat jumătate de an în arest preventiv, fostul deputat a fost zgârcit în declaraţii. Totuşi, presupusul complice al lui Plahotniuc a promis să facă dezvăluiri despre cum a fost „răpit” în Ucraina şi extrădat autorităţilor moldoveneşti la „timpul potrivit”.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu