Politic

Prima rândunică. Politicianul fugar din Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat că revine acasă

455
Avatar for Julieta Savitchi

Preşedintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat de la Londra, unde se ascunde de aproape doi ani de justiţia moldovenească, că revine la Chişinău pentru a sărbători trei ani de fondarea formaţiunii.

„Mi-am procurat un bilet la avion pentru revenirea în Republica Moldova la 25 august 2023, de ziua fondării Partidului PACE”, a anunțat politicianul fugar pe contul său de Telegram. Fostul poliţist a precizat în mesajul său că nimeni nu l-a forțat să se întoarcă şi că aceasta este dorinţa sa.

Cavcaliuc este cercetat penal într-un dosar de huliganism. El și-a îndemnat adepții partidului să îi arunce în față „verde de briliant” unui politician local, după ce acesta se vaccinase fără programare prealabilă împotriva COVID-19. Încadrarea juridică a faptei lui Cavcaliuc este de „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Medicii au spus atunci că exista pericolul ca Tutunaru să-și piardă vederea în urma acestui incident.

Cavcaliuc a recunoscut public atunci că gestul a fost făcut la îndemnul său.

Gheorghe Cavcaliuc a părăsit Republica Moldova după ce a PAS a câştigat alegerile repetate din 11 iulie 2021. Fostul poliţist a fost dat în urmărire generală, după ce a refuzat repetat să se prezinte în fața procurorilor în urma citării sale.

Ulterior, liderul PACE a dat de ştire din Londra, anunţând că a înregistrat, la 1 septembrie 2021, firma „Success for you LIMITED”, iar el a fost instalat în funcția de director în aceeași zi. Recent, fostul poliţist a scris pe reţelele de socializare că

Cavcaliuc este foarte activ pe reţelele de socializare, îndemnând moldoveniă să iasă la proteste şi să răstoarne guvernarea.

În octombrie 2022, Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat de la Londra că se alătură protestelor organizate de Partidul Şor în centrul Chişinăului. Fostul poliţist a îndemnat şi celelalte partide de opoziţie să se alăture protestelor organizate de Ilan Şor, la care, pe lângă mesajul antigivernamental, este promovat un puternic mesaj pro-rus şi anti-european.

„Facem apel către toate partidele de opoziție, membrii și simpatizanții PACE, dar și toți cetățenii Republicii Moldova, care nu sunt de acord cu modul de gestiune a statului – să vină alături de noi la proteste unde să-și ceară dreptul la o viață mai bună. „Noi nu avem luxul de a crede că provocările energetice, inflației, veniturilor populației se vor rezolva singure. Noi avem nevoie de aplicarea unui plan anticriză și multă muncă”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc de la Londra.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu