Justiție

VIDEO// Vladimir Filat, fără martori străini. Acuzarea rămâne fără o probă importantă

344495290 223321760333833 1186629795552918290 n
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău a respins joi, 4 mai, demersul procurorului anticorupţie, Nadejda Busuioc, care a cerut formarea unei comisii rogatorii pentru audierea unor martori din SUA în cel de al doilea dosar penal intentat fostului premier, Vladimir Filat. Este vorba de reprezentanţii unei companii de consultanţă şi PR, care a oferit servicii pentru Filat.

Astfel, acuzarea aproape că a rămas fără martori în dosarul respectiv. Americanii refuză să vină în Republica Moldova ca să facă declaraţii, iar principalul martor, Ion Rusu, naşul de cununie al fostului premier cu jurnalista Angela Gonţa, a decedat.

Vlad Filat este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani. Fostul premier pledează nevinovat.

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar, în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu