Justiție

VIDEO// Notara lui Plahotniuc îşi vrea licenţa înapoi

deepin screenshot select area 20230502193552
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău a început marţi, 2 mai, examinarea plângerii fostei notare Olga Bondarciuc, împotriva Uniunii Notarilor şi Ministerului Justiţiei pentru că i-au retras licenţa de notar. Cunoscută ca „notara lui Plahotniuc”, Olga Bondarciuc, este învinuită de fals în acte pentru că a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc.

Prima şedinţă de judecată, la care s-au prezentat un avocat stagiar din baroul avocatului Alexandru Tonu, care va apăra interesele Olgăi Bondarciuc, a fost amânată. Amânarea a fost solicitată de partea apărării, care a invocat că reclamanta a semnat contractul cu apărătorul cu o zi înainte de a începe şedinţa de judecată şi are nevoie de timp ca să facă cunoştinţă cu materialele cauzei. Totodată, avocatul Tonu este plecat din ţară.

La Judecătoria Chişinău se află pe rol şi dosarul penal în care Olga Bondarciuc este învinuită de „comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic frauda bancară, infracțiuni de fals în acte publice, depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din frauda bancară”.

Pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reșinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională.

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Cu o zi mai devreme, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care notarei i-a fost retrasă licența.

Pe 30 august 2022, notara a scăpat de arest preventiv. Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce a împrumutat câteva milioane de lei. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu