Integritate

DOC// „Borsetka” lui Dodon, Corneliu Furculiţă, cu avere nejustificată de peste 400.000 de euro

corneliu furculita va conduce fractiunea socialistilor in parlament 64362 1575034506
Avatar for Julieta Savitchi

Inspectorii Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) au propus instanţei de judecată confiscarea echivalentului de 8.383.179 de lei, cca 419.158 de euro, din averea vicepreşedintelui fracţiunii parlamentare a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Corneliu Furculiţă. Considerat drept responsabil de haznaua Partidului Socialiştilor, Corneliu Furculiţă a fost supranumit în mass-media „borsetka lui Dodon”.

Potrivit actului de constatare emis vineri, 28 aprilie, de către inspectoarea de integritate Arina Ţîganaş, diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile lui Furculiţă constituie 8.383.179 de lei. Totodată, inspectoarea a mai constatat că în perioada anilor 2017-2019 fruntaşul socialist nu a declarat un imobil în construcţie, contractele de împrumut, şi a raportat eronat datoriile.

Corneliu Furculiţă este proprietarul posturilor de televiziune afiliate socialiştilor, NTV Moldova și Exclusiv TV.

Compania Exclusiv Media SRL, care deține licența pentru cele două posturi TV, este administrată de soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță, iar ca fondator figurează o firmă deținută de aceasta, Poliactiv SRL.

Firma mai deține și publicația periodică de limbă rusă „Аргументы и Факты в Молдове”. Exclusiv Media SRL este vizată în așa-numitul „dosar Bahamas”. Prin intermediul acesteia au fost oferite împrumuturi de sute de mii de lei mai multor membri și simpatizanți ai PSRM care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016.

Numele lui Corneliu Furculiţă figurează în câteva dosare penale – pentru îmbogăţire ilicită, spălare de bani şi finanţare ilegală a unui partid politic, aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu