Investigații

Ultimul mesaj al lui Dan Tomaş

336479982 1993975380955846 6111679500698814991 n
Avatar for Julieta Savitchi

Dan Tomaş a fost găsit strangulat în pădurea de lângă Durleşti în după amiaza zilei de 29 martie, la două zile după ce a dispărut şi cu două zile înainte ca să împlinească 30 de ani. Rudele şi persoanele din anturajul tânărului sunt nedumerite şi nu cred că este vorba de un suicid: Dan avea planuri pentru viitor şi chiar în ziua când a dispărut a făcut promisiuni că îi va face să răspundă pe cei vinovaţi de moartea fostului său şef şi prieten, Oleg Cojocaru, găsit la fel strangulat într-o pădure de la marginea Chişinăului, la 11 decembrie 2020, cu câteva zile înainte de ziua sa de naştere. Mai mult, cu trei luni în urmă, Dan Tomaş a făcut declaraţii pentru o anchetă a CIJM, despre schemele executorului judecătoresc Nicolae Paşa, a depus mai multe plângeri la organele de drept, iar în ultimele zile din viaţă a declarat că ştie cine l-a omorât pe Oleg, fără să ofere nume. Noi nu vom lansa presupuneri cine se face vinovat de moartea misterioasă a tânărului. Un lucru este cert, atât Dan Tomaş, cât şi Oleg Cojocaru, au fost implicaţi, nu se ştie dacă cu voia lor, în scheme de spălare de bani şi afaceri dubioase. Iar organele de drept s-au dovedit a fi neputincioase atunci când au fost puse în situaţia să dezlege nişte cazuri mai complicate.

Ultima zi din viaţa lui Dan Tomaş

Dan Tomaş a dispărut în ziua de 27 martie. După ora 17.00, tânărul nu a mai răspuns la apeluri şi nu a mai fost văzut. Ultima locaţie unde a fost Tomaş între orele 16.00 şi 17.00 a fost sediul firmei unde lucra în calitate de responsabil pentru achiziţii, iar ultima discuţie telefonică a fost cu administratorul unei întreprinderi, care s-a interesat de ce nu a fost făcut transferul pentru marfa procurată. Cu puţin înainte de ora 17.00, Dan i-a transmis un mesaj vocal mamei sale despre discuţia avută cu un executor judecătoresc, cu care se înţelesese să se întâlnească a doua zi.

După decesul lui Dan, concubina sa, Olesea, (numele este schimbat n.r.) a găsit şi ultimul mesaj pe care l-a expediat Dan unei persoane necunoscute (din conţinut reiese că este vorba de o femeie), în care afirma că cunoaşte cine l-a omorât pe Oleg Cojocaru, vor răspunde pentru acest lucru, dar şi pentru faptul că i-au „stricat viaţa”, băgându-l în scheme şi datorii.

339468174 266082305772271 7714635887007157510 n

Ultimul mesaj transmis de pe telefonul lui Dan, înainte ca acesta să dispară

Olesea ne-a mai spus că câteva ore mai devreme Dan ar fi primit un mesaj din afara ţării cu următorul conţinut: „Văd că nu te poţi linişti”. Femeia a mai spus că cu două zile înainte să dispară, Dan era nervos, a consumat alcool, repeta că nu se va lăsa până cei vinovaţi de moartea lui Oleg Cojocaru vor fi traşi la răspundere şi a dat de înţeles că ştie cine sunt aceştia.

În dimineaţa de 27 martie, Dan Tomaş a plecat la muncă. Pe la amiază, el s-a întâlnit într-un local cu Timofei (numele este schimbat la rugămintea acestuia n.r.) patronul firmei la care lucra, şi Lilia, sora lui Oleg Cojocaru. Ambii susţin că Dan era încrezător şi hotărât să lupte mai departe ca să răzbune moartea fostului său şef şi să-şi scoată automobilul ajuns la executorul Paşa. „Ne-am despărţit după amiază, Lilia a plecat mai înainte. Am discutat despre lucru, am făcut planuri pentru următoarele zile, Dan mai făcea şi glume. Nimic nu prevestea o tragedie”, ne-a spus Timofei.

Elena Tomaş, mama lui Dan, ne-a spus că cu o săptămână înainte de dispariţie fiul ei şi-a cumpărat haine noi pentru sport şi a plătit abonamentul la o sală de forţă.

325648471 1366171954211920 4660667708604434417 n

Foto Facebook.com: Dan Tomaş, alături de mama sa

„Dan avea datorii, dar nu observat să-şi fi făcut prea mari griji din cauza lor. Îşi făcea mai multe griji din cauza maşinii, dar şi de faptul că moartea lui Oleg rămânea un mister”, ne-a spus Timofei.

De ce se temea Dan Tomaş

Apropiaţii lui Dan Tomaş spun că acesta a fost ameninţat în repetate rânduri şi că îi era frică să nu fie omorât. Mama tânărului ne-a spus că Dan era foarte precaut, întodeauna verifica dacă uşile sunt încuiate la ambele lăcăţi şi avea grijă să revină acasă până la ora 18.00. „Avea o frică, dar nu-mi spunea de ce se teme. Cu vre-o lună în urmă mi-a zis că cei de care se teme nu sunt pur şi simplu oameni mari, dar oameni mari, mari, mari. De la un partid. Dar nu a spus de la ce partid. Mi-a zis că este urmărit. Odată, s-a oprit cu maşina lângă o altă maşină şi i-a zis celui de la volan să-l lase în pace. Am auzit cum vorbea cu cineva la telefon să-i vândă un pistol. A zis că are nevoie să se apere”, ne-a spus Elena Tomaş.

Şi Olesea susţine că lui Dan îi era frică, îi cerea să fie precaută şi i-a arătat un automobil de culoare neagră, care îl urmărea. Tânăra ne-a mai spus că bărbatul cu care conveţuia a fost ameninţat, inclusiv şi de executorul Nicolae Paşa, de la care Dan insista să-i dea automobilul de model Mustang pe care executorul i-l luase în contul unei pretinse datori. „Ne certasem cu Dan. M-am dus la Paşa ca să-l întreb cum să scap de datorii. El mi-a zis că mă angajează la o întreprindere de colectare a datoriilor, iar Dan nu-l mai interesează, deoarece acesta degrabă va pleca”, ne-a spus Olesea.

Adevărul este că Dan Tomaş era înglodat în datorii. Organizaţia de creditare nebancară a familiei Paşa pretindea de la acesta suma de 64 de mii de euro pentru că nu a rambursat un credit de 20 de mii de euro, deşi executorul i-a luat automobilul care valora suma respectivă şi îl da în chirie cu 80 de euro pe zi. Dan susţinea că banii respectivi îi luase la cererea lui Ion Buhnă, partenerul de afaceri al lui Oleg Cojocaru.

Dan Tomaş s-a angajat în 2017 în calitatea de şofer la întreprinderea CarpenTrans, care aparţinea lui Buhnă şi Cojocaru, doi prieteni, originari din satul Cărpineni, raionul Hânceşti. În 2018, cei doi au deschis o nouă întreprindere şi au cumpărat o uzină de producere a mortarului, amplasată pe strada Uzinelor din Chişinău. Întreprinderea a fost înregistrată pe Lilia Borozan, concubina lui Ion Buhnă. În realitate, firma era administrată de Cojocaru şi Buhnă. După cum ne-a comunicat anterior însăşi Dan Tomaş, la început cei doi „se jucau în bani”, şi-au cumpărat maşini scumpe, case (a lui Ion Buhnă a ajuns în posesia lui Nicolae Paşa). Au fost procurate utilaje pentru uzină, maşini, betoniere. Între timp, Dan Tomaş a fost avansat la poziţia de reprezentant al întreprinderii pentru achiziţii, fiindu-i dat dreptul la semnătură şi ştampila.

340072235 1207431143269784 1265528936960144351 n

Foto: Uzina de mortar care a aparţinut SRL OWL Trans continuă să funcţioneze sub un alt brand

În scurt timp însă firma a început să se confrunte cu datorii şi să împrumute bani de la diferite instituţii financiare. Într-o înregistrare video, ajunsă la noi, îl vedem pe Oleg Cojocaru în biroul de serviciu, în timp ce discută cu câţiva bărbaţi, vorbitori de limbă rusă, care îi solicită pe un ton ultimativ să le întoarcă datoriile, că altfel riscă să fie îngropat în beton.

Patronul unei firme de construcţii, care procura beton de la OWL Trans, ne-a comunicat că luni, 7 decembrie 2020, a vorbit cu Oleg Cojocaru ca să-i aducă beton, dar acela i-a zis că nu mai are deloc bani, nici pentru ciment, nici pentru prundiş. „Până seara am transferat către OWL Trans 100.000 de lei, iar peste trei zile Oleg a fost găsit în pădure”, ne-a spus antreprenorul.

Oleg Cojocaru a dispărut la data de 10 decembrie 2020. Dimineaţa a plecat să ducă copilul la grădiniţă, apoi camerele video au înregistrat automobilul său plecând spre Stăuceni. Apoi maşina nu apare în vizorul Deepin Screenshot select area 20230410110145camerelor de vederi. Oleg Cojocaru nu a mai răspuns la apeluri după ora 13.00. A fost găsit a doua zi de către cumnatul său, care a obsercat maşina lui Oleg parcată la marginea unei păduri de pe traseul care duce spre Anenii Noi. Peste câteva zile Cojocaru urma să împlinească 39 de ani.

Lilia, sora lui Oleg, susţine că există mai multe semne de întrebare în acest caz, iar organele de drept au dat dovadă de neglijenţă condamnabilă la elucidarea cazului. „Au ales calea cea mai uşoară, cî s-a straangulat. Iniţial, expertiza nu a constatat cel puţin data şi ora decesului. Apoi am solicitat expertiză repetată şi s-a stabilit că fratele meu s-a stins din viaţă Foto: Oleg Cojocaru                                                        seara târziu. Unde a fost în acest timp, după ora 13.00, când nu a mai răspuns la apeluri? Noi l-am căutat în acea zi, Buhnă şi Tomaş au fost până aproape de locul cela. Nimeni nu a observat nimic. Poliţia venită la faţa locului nu a efectuat expertiza urmelor de maşină şi nici nu a luat cel puţin amprentele din automobilul fratelui. În faţa maşinii erau aruncaţi papuceii copilului lui Oleg. Nu au fost luaţi la expertiză. Hainele cu care era îmbrăcat au dispărut. Din dosar au dispărut declaraţiile făcute de Tomaş. Investigaţiile bat pasul pe loc al treilea an”, ne-a spus Lilia,

Femeia a precizat că după decesul fratelui a descoperit o cutie cu mai multe contracte de împrumut făcute de OWL Trans în 2018, când a fost iniţiată afacerea cu betonul. Este vorba de sume cuprinse între 350.000 şi 500.000 de mii de lei, pe care întreprinderea le-ar fi împrumutat de la mama, cumnatul, mătuşa, bunelul şi alte rude ale lui Oleg Cojocaru. „Fratele meu a fost poliţist şi, până a se lansa în afaceri, a dus un trai modest. Uneori era ajutat de părinţi, căci nu făcea faţă cu salariul. Contractele sunt la sigur fictive, căci părinţii şi rudele care figurează în aceste contracte sunt oameni simpli şi nu au avut niciodată aşa bani”, a precizat sora lui Oleg.

Deepin Screenshot select area 20230410223618

Femeia susţine că Dan i-a oferit mai multe documente despre pretinsele scheme în care fusese implicată firma şi probe de natură să elucideze decesul lui Oleg. „Dan îmi dădea documentele cu ţârâita, pe care eu imediat le duceam la poliţie. De fiecare dată el îmi spunea că mai are ceva, dar că mi le va da când va veni momentul”, ne-a declarat Lilia Cojocaru.

Într-o discuţie telefonică pe care a avut-o Dan Tomaş cu un bărbat pe nume Slava, îi comunică că deţine aproape toate documentele şi contractele despre achiziţiile şi împrumuturile de la OWL Trans şi că urmează să se întâlnească pentru a i le preda.

Olesea ne-a comunicat că Dan i-a arătat câteva contracte fictive de împrumuturi oferite de către persoane fizice întreprinderirii OWL Trans. Acesta ar fi avut înregistrate pe numele său două tiruri şi alte bunuri ale întreprinderii.

Atât Lilia, cât şi Olesea susţin că, după moartea lui Oleg, Dan a fost împuternicit de Ion Buhnă să înstrăineze bunurile OWL Trans către compania Megabau grup. În documentele păstrate de Dan a fost găsit un contract, semnat în iunie 2021, privind darea în locaţiune de către compania Megabau grup, fondată în ianuarie 2021, a mai multor bunuri folosite la fabricarea şi transportarea mortarului, către OWL Invest grup, o întreprindere fondată în decembrie 2020, care în ianuarie 2021 şi-a schimbat denumirea în Phoenix grup. Atât OWL Trans, cât şi Phoenix grup se află în insolvenţă şi sunt administrate de lichidatori.

Olesea ne-a mai comunicat că Dan păstra printre documentele ascunse în casa părintească din satul Ustia raionul Dubăsari o mapă de culoare roşie, în care se afla cheia la toate schemele din firmele în care a lucrat şi i-a spus să o ducă la Procuratură dacă se întâmplă ceva cu el.

Am fost împreună cu Olesea şi mama lui Dan la Ustia, însă mapa roşie nu a fost de găsit.

Anterior, Dan Tomaş ne-a spus că Ion Buhnă şi concubina sa au plecat peste hotare, după ce a primit mai multe ameninţări.

Fabrica de mortar continuă să funcţioneze la aceiaşi adresă, iar în spatele afacerii s-ar afla un fost funcţionar public, cercetat anterior într-un dosar penal pentru corupere pasivă. Acesta ar fi făcut parte din anturajul fostului deputat Vladimir Andronachi şi al unui afacerist controversat, dat în urmărire generală. Despre implicarea fostului funcţionar ne – a comunicat şi Dan Tomaş.

Organele de drept, inerte şi neputincioase

Singurul care s-a arătat convins că Dan şi-a pus singur capăt zilelor, a fost tatăl său, Vladimir Tomaş. Bărbatul ne-a povestit că fiul său consuma înainte droguri şi că l-a dus personal la tratament. Precizăm că Vladimir şi Elena Tomaş sunt divorţaţi de mai mult timp, iar femeiea şi cei doi copii ai săi se aflau în relaţii ostile de mai mult timp cu fostul cap al familiei.

În rest, apar mai multe semne de întrebare. Expertiza medico-legală a constatat că Dan s-a stins din viaţă la 28 martie, a doua zi de la dispariţia sa.

337427945 1495706914291716 7361699283043625260 n

Poliţia nu a ridicat cele două telefoane pe care le avea Dan în buzunar, acestea ajungând iniţial la Olesea. Ofiţerul de urmărire penală, din spusele rudelor, a solicitat experţilor să constate doar dacă Dan consumase alcool. Nu a fost efectuată expertiza salonului maşinii, lăsată lângă o plăcintărie de pe şoseaua Balcani. La locul respectiv sunt mai multe camere de supraveghere video, însă imaginile nu au fost ridicate. La fel, nu au fost luate la expertiză hainele în care a fost găsit defunctul.

339123908 590783169671672 8786460852216012784 n

Foto: Locul unde a fost găsită maşina lui Dan Tomaş

Natalia, sora lui Dan, ne-a comunicat că există o martoră care ar fi văzut cum patru inşi l-au atacat pe Dan la 27 aprilie, aproape de ora 18.00, lângă blocul în care a locuit şi l-au urcat într-o maşină. Femeii îi este frică să facă declaraţii la poliţie, dar le-a sugerat să studieze imaginile de la camerele de supraveghere de la magazinele din apropiere. Natalia a comunicat acest lucru poliţiştilor.

Pentru că apăreau tot mai multe semne de întrebare, Elena Tomaş şi Olesea au solicitat audienţă la Procuratura Generală. După ce au fost audiate, ofiţerul de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Buiucani a acceptat efectuarea expertizei medico-legale repetate de către o comisie lărgită şi au fost luate telefoanele la expertiză.

Cele două femei au fost în audienţă la Oleg Bîrliba, şeful Poliţiei din sectorul Buiucani al Capitalei, care le-a dat asigurări că investigaţiile se desfăşoară conform procedurii legale şi nu sunt abateri. După o scurtă pauză, Oleg Bîrliba a recunoscut că este un caz foarte grav, peste puterile poliţiştilor implicaţi în descoperirea infracţiunilor ordinare şi ar trebui să fie preluat de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cazuri Speciale.

În final, precizăm că începând cu luna noiembrie a anului trecut, Dan Tomaş a depus zeci de plângeri la organele de drept: Poliţie, SIS, PCCOCS, CNA, Procuratura Anticorupţie. Plângerile au fost trimise de la o instituţie la alta, iar unele i-au refuzat în pornirea urmăririi penale.

337922352 715554117012189 1606657269123895620 n

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi