Drepturile omului

VIDEO// Când avocaţii plâng pentru clientul lor. Cum a fost redus arestul preventiv pentru omul lui Plahotniuc

Deepin Screenshot select area 20230406223112
Avatar for Julieta Savitchi

Avocata Natalia Bayram a vărsat şiroaie de lacrimi în instanţă ca să-l scoată din arest preventiv pe clientul ei, fostul deputat Vladimir Andronachi, învinuit în scheme fraudei bancare alături de fostul său şef de partid, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Magistrata Djeta Chistol de la Judecătoria Chişinău a rămas „înduioşată parţial” şi-a eliberat pe numele lui Andronachi mandat de arestare pe un termen de 20 de zile, în loc de 30, solicitate de procurorul Gheorghe Iapără.

Apărătoarea fostului democrat a adus în instanţă argumente care pot fi aplicate la majoritatea celor încarceraţi în Penitenciarul nr.13.

După ce a dat citirii un postulat de al lui Socrate despre menirea judecătorului, Natalia Bayram a spus că clientul său nu şi-a văzut copiii şi că are doi părinţi pensionare, care stau la evidenţa medicului de familie cu hipertensiune arterială.

Apoi avocata a spus că Andronachi nu mai poate sta în arest, deoarece dosarul în care este învinuit nu este de rezonanţă pentru că Judecaria Chişinău nu a dat curs demersului ca să fie examinat în complet format din trei magistraţi.

Un alt argument invocat de Natalia Bayram este că dosarul deja a fost transmis în judecată, iar procurorul Iapără ar fi spus că după terminarea urmăririi penale nu vor mai exista riscuri ca Andronachi să influenţeze martorii. Totodată, avocata a menţionat că clientul ei este grav bolnav şi necesită tratament calificat.

Apoi apărătoarea a trecut la „punctul forte”, continuându-şi pledoria printre hohote de plâns. Natalia Bayram a spus că cele două fetiţe ale fostului deputat întreabă în fiecare zi când vine tatăl lor şi că îi scriu zilnic răvaşe în închisoare, iar fiica cea mai mare îl aşteaptă să vină la ziua ei de naştere. Precizăm că avocata nu a oferit detalii despre cum au suportat copiii despărţirea în perioada când tatăl lor era fugar.

La final de pledorie, Natalia Bayram a amintit că suntem în Postul Mare şi a încheiat cu un citat din Biblie: „Fericiţi de cei ce păzesc legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme”.

Amintim că, Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2022 în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni.

Procurorii îl acuză pe fostul deputat care a fost fugar o perioadă că a prejudicia statul cu peste 26 de milioane lei. statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane lei. „Respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion dolari şi aproximativ 800 000 euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrare a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi