După două încercări eşuate, Curtea de Apel Chişinău a reuşit din a treia tentativă să înceapă examinarea dosarului în care fostul lider unionist, Iurie Roşca, este învinuit de trafic de influenţă.
La 2 august 2024, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Iurie Roşca la 6 ani de închisoare. Fostul vicepremier de la Chişinău a fost găsit vinovat de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.
Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.
Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.
Avocaţii fostului vicepremier au contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară.
Fără Iurie Roşca în sala de şedinţe
Iurie Roşca a depus o cerere la Curtea de Apel Chişinău prin care a solicitat ca şedinţele de judecată să se desfăşoare în lipsa sa. Iar instanţa a acceptat.
Acuzatorul a declarat că nu are nimic împotrivă ca şedinţele să se desfăşoare în lipsa inculpatului.
Amintim că instanţa de fond a decis ca Iurie Roşca să rămână în libertate pănă când sentinţa va rămâne definitivă. Totodată, completul de judecată i-a aplicat fostului deputat interdicţia de a părăsi Republica Moldova.
După ce a fost pronunţată sentinţa la 2 august, Iurie Roşca a dispărut din spaţiul public. Surse din Procuratură declarau atunci că vicepremierul ar fi părăsit ţara, încălcând interdicţia.
Atât procurorul, cât şi avocaţii, au declarat că nu cunosc unde se află în prezent Iurie Roşca.
Apărătorii au solicitat ca în instanţă să fie citat pentru declaraţii Alexei Damaschin.
Avocaţii luptă pentru banii fostului premier
Pe lângă achitarea inculpatului, avocaţii lui Iurie Roşca au solicitat ridicarea sechestrului de pe conturile lui Iurie Roşca. Fostul lider creştin-democrat păstra în conturi 6000 lei moldoveneşti, 750 lei moldoveneşti, 7860 USD şi 5510 euro.
La fel, apărătorii au cerut ca săi fie restituită lui Iurie Roşca suma de 3860 USD, ridicată de procurori în timpul percheziţiei efectuate de procurori, în februarie 2018, la sediul Fundaţiei pentru Democraţie Creştină.
Oamenii legii au argumentat aplicarea sechestrului pe mijloacele financiare prin asigurarea acţiunii civile a părţii vătămate.
Anterior, Iurie Roşca a contestat încheierile instanţei de fond privind aplicarea sechestrului. Dar a fost respins de Curtea Supremă de Justiţie.
Ideologul lui Ilan Şor, martor al apărării lui Iurie Roşca
Continuarea în Evenimentul Zilei