Integritate

Cinci dosare, strop de rouă, mi-am luat maşină nouă. Magistrata Lilia Lupaşco revine la Mercedes

lilia lupasco
Avatar for Julieta Savitchi

Magistrata Lilia Lupaşcu de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău, ajunsă vedetă în presa autohtonă datorită pasiunii pentru lux şi opulenţă, a renunţat la BMW şi a revenit la Mercedes.

Judecătoarea este văzută de ceva timp cu un Mercedes GLC, pe care îl parchează în curtea adiacentă instanţei de la Buiucani. Preţul de piaţă al unui astfel de automobil second hand este în jur de 30.000 de euro, în dependenţă de distanţa parcursă şi starea maşinii.

Lilia Lupaşco a declarat pentru anul 2023 două automobile, un Mercedes E 200, de 590.000 de lei, şi un BMW, de 595.324 de lei. Ambele maşini sunt înregistrate pe firmele soţului magistratei, Sergiu Dodon.

Automobilul BMW a fost cumpărat în 2018, iar Mercedesul, în 2020, anul când a fost procurat şi primul teren de la Truşeni.

Lilila Lupaşco a ajuns în atenţia presei încă în 2013, după ce a declarat că automobilul Mercedes E220, fabricat în 2008, pe care l-a procurat în 2012 ar costa doar 10.000 de lei.

În 2019, magistrata a declarat că a vândut automobilul cu 15.000 de lei.

Se pare că banii curg din cer pentru familia avocatului Sergiu Dodon şi a magistratei Lilia Lupaşcu. În doar doi ani, cuplul şi-a construit o casă de vis, pe un teren de 12 ari. În afară de imobilul imens, gardul somptuos şi construcţiile accesorii, cuplul a cheltuit zeci de mii de euro pentru mobilă, decoraţiuni, sistem de securitate.

Potrivit Declaraţiei de avere şi interese personale pentru anul 2023, cuplul Dodon-Lupaşco a investit în imobil, inclusiv şi în teren, peste 6.000.000 de lei, începând cu 2021. La aceşti bani s-ar mai adăuga cel puţin încă un milion pentru mobilier şi altele. Presupunem că lucrările pentru noua locuinţă au costat mai mult decât cele declarate de magistrată. Mai sunt lucrările de proiectare, gazificare, conectare la apeduct etc.

Cu toate acestea, cuplul pare să nu fi fost strâmtorat financiar. În 2022, judecătoarea i-a împrumutat 1.527.000 de lei Elenei Podoleanu. Bani au fost restituiţi în 2023.

Se pare că zânele i-au cântat descântece la naştere şi norocul o paşte pe Lilia Lupaşco nu doar din partea banilor. Procuratura municipiului Chişinău a pornit anterior un dosar penal pe numele magistratei, după ce tatăl vitreg, Ştefan Chitoroga, a povestit cum a ajutat-o să „spele” 100.000 de euro.

Investigaţiile până la intentarea dosarului pe numele magistratei Lupaşco au fost efectuate de către procurorul Petru Iarmaliuc de la Procuratura municipiului Chişinău. După acumularea probatoriului, Iarmaliuc a venit la procurorul general interimar Ion Munteanu cu propunerea de a fi intentat un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani.

La un an de la începerea investigaţiilor, aflăm că judecătoarea a scăpat de dosar. La fel cum a scăpat basma curată în urma verificărilor ANI începute în urma unei investigaţii jurnalistice. Fotografiile descoperite de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă despre cum arăta interiorul apartamentului de pe strada Ciocârliei, vândut în 2021, au şocat prin luxul şi opulenţa în care se lăfăieşte judecătoarea Lupaşco.

Acum magistrata luptă în instanţă cu tatăl vitreg pentru apartamentul de 66 metri pătraţi. Ştefan Chitoroga s-a plâns anterior jurnaliştilor de la Crime Moldova că, după decesul soţiei, fiica vitregă i-a cerut să părăsească locuinţa.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu