Consiliulul Superior al Procurorilor (CSP) nu are forţe să o suspendeze din funcţie pe fosta procuroră anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, cea care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicaţi în Laundromatul rusesc, şi a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Suşiţcaia este cercetată penal pentru îmbogăţire ilicită şi abuz în serviciu.
De două ori la şedinţele CSP a fost pusă problema suspendării Mirandolinei Suşişcaia, dar s-a renunţat din cauza că nu există suficienţi membri pentru a lua o decizie. Unul din membrii CSP, care i-a fost şef Mirandolinei Suşiţcaia, declară de fiecare dată abţinere. Ședințele CSP și cererile de abținere se examinează cu 2/3 din membri CSP, adică 9 din 13. Dar la moment în CSP au rămas 9 membri, iar dacă cineva se abţine de la examinare, rămân 8 membri. Astfel CSP nu poate ecxamina solicitările privind suspendarea din funcţie.
Situaţia ar putea fi soluţionată doar după alegerea noilor membri ai CSP din rândurile procurorilor.
Precizăm că, la data de 25.02.2022, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 330 indice 2 Cod Penal (Îmbogățirea ilicită), stabilindu-se Mirandolina Suşiţcaia că deține bunuri mobile și imobile cumulativ cu alte cheltuieli suportate în perioada 2016 – 2021, care depășesc veniturile legale cu 2 106 115 MDL.
La data de 03.06.2022, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 310 alin.(2) (falsificarea probelor) și art. 327 alin.(2) lit.b) și b) prim Cod Penal (abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terţe persoane).
Amintim că, în toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surpins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.
Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din RM, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.