Judecătoria Chişinău a respins miercuri, 12 aprilie, cererea de recuzare, depusă de avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Creţu, împotriva completului care judecă dosarul de învinuire de abuz în serviciu a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Astfel, Ana Cucerescu rămâne în continuare judecător raportor, Angela Catană, preşedintă a completului, iar Petru Păun, membru al completului.
Ion Creţu a înaintat recuzare pentru că magistraţii au refuzat să discute în şedinţă motivele de care s-au condus la aplicarea amenzii judiciare pentru că a lipsit la şedinţa din 7 aprilie. Un complet de judecată, format din alţi trei magistraţi, au găsit motivele invocate de Creţu ca neîntemeiate.
Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.
Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor, precum şi o răzbunare din partea lui Veaceslav Platon pentru că i-au fost intentate mai multe dosare şi condamnat la ani grei de închisoare.
Platon are statut de parte vătămată în dosarul respectiv şi solicită de la Morari despăgubiri morale de 300.000.000 USD.