După ce, în 2021, s-a făcut multă gălăgie în legătură cu reţinerea fostului şef de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, învinuit de complicitate cu hoţul în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena, fostul funcţionar a ajuns să facă legea în instanţe.
În instanţă a ajuns un singur dosar pornit pe numele lui Demcenco. Dosarul în care fostului funcţionar i se incriminează că nu a declarat bunuri de peste 1.000.000 lei.
Aflat de aproape doi ani în gestiunea magistratei Lilia Lupaşco, mai multe şedinţe din dosarul respectiv au fost amânate la solicitarea inculpatului sau, pur şi simplu, din lipsa nejustificată a acestuia.
La şedinţa din 18 decembrie prezenţa în sala de şedinţe a operatorului Crime Moldova a servit drept motiv pentru o nouă amânare. Înainte de a începe şedinţa, Serghei Demcenco s-a adresat magistratei că nu vrea ca Anatol Mătăsaru să asiste în sala de judecată. „Eu sunt ofiţer”, a argumentat fostul şef de la ANP.
„Aşteptaţi să înceapă şedinţa, îi fac observaţie şi îl scot din sala de judecată”, i-a dat asigurări magistrata.
Apoi lucrurile au demarat aşa cum i-a promis Lupaşco. „Demcenco a spus că dacă nu ies eu din sală, iese el. Lilia Lupaşco mi-a zis să părăsesc sala de şedinţe pentru că filmez. I-am arătat că am camera în buzunar, dar ea a insistat să ies afară. Am ripostat că şedinţa este publică, e vorba de un caz de rezonanţă şi vreau să asist. Atunci ea a chemat poliţia. Am început să filmez când au venit poliţiştii. Le-am spus că nu încalc ordinea publică şi stau liniştit pe scaun. Pentru că poliţiştii nu m-au îmbrâncit să mă scoată forţat din sala de judecată, cum şi-ar fi dorit Demcenco şi Lupaşco, ultima a emis o declaraţie către organele competente ca să fiu atras la răspundere pentru perturbarea şedinţei de judecată. În realitate, ei sunt cei care au perturbat-o, au făcut circul pentru a mă umili. Vrea sau nu vrea Demcenco, este învinuit într-un dosar de rezonanţă şi trebuie să accepte că la şedinţele de judecată ar putea aista jurnalişti sau reprezentanţi ai societăţii civile”, a declarat Mătăsaru.
Procurorii și instituțiile de forță au efectuat la începutul anului 2021 percheziții în închisori. Motivul perchezițiilor ține de investigarea lui Serghei Demcenco de către PCCOCS pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.
În urma descinderii din 15 februarie 2021, procurorii au efectuat un control la Penitenciarul Nr. 15 Cricova. Ulterior, șeful închisorii, Victor Munteanu, și interlopul Vladimir Moscalciuc, alias Machena, au fost transportați în izolatorul Centrului Național Anticorupție.
Ulterior, Serghei Demcenco a fost ţinut câteva luni în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Emil Gaitur, comunicator la PCCOCS, ne-a comunicat că investigaţiile privind presupusa cârdăşie a lui Demcenco cu hoţul în lege continuă.
La 24 septembrie 2021, Serghei Demcenco, a fost achitat în dosarul în care era învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”. Procurorii au contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară. La 26 septembrie 2023, Curtea de Apel Chişinău a constatat că acşiuniile lui Demcenco se încadrează în normele Codului Contravenţional. Dar nu poate fi tras la răspundere pe motiv că fapta este prescrisă.
inculpatul- eu nu vreau ca Matasaru sa asiste la sedinte
Magistrata Lupasco,- eu am sa-i fac o observatie si apoi am sa-l elimin din sala
*inca un episod penibil din aventurile magistratei Lupasco.
Asa rezolva deschis dosare rasunatoare cu conexiuni la crima organizata…
Situatie iesita de sub orice control