Republica Moldova. Consultările de luni ale Maiei Sandu cu cei 18 lideri politici nu au adus claritate privind formarea noii garnituri guvernamentale la Chişinău. Deşi premierul Dorin Recean a anunţat că luni, 18 noiembrie, va anunţa despre schimbările din Cabinetul de miniştri, acesta a venit cu noutaţi cu mult sub pragul aşteptărilor .
Sursele EvZ de la Chişinău susţin că există divergenţe mari în cadrul Partidului Acţiune şi Solidaritate, care deţine majoritatea parlamentară, privind desemnarea noilor miniştri. Totodată, liderii partidului aflat la guvernare ar fi încercat „să împrumute” candidaţi pentru noua garnitură guvernamentală de la unele partide extraparlamentare pro-europene.
Amintim că Maia Sandu a anunțat, după ședința Consiliului Suprem de Securitate de acum o săptămână, că va invita reprezentanții partidelor politice pentru a discuta acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru combaterea corupției politice.
Deasemenea, a promis mai multe schimbări în garnitura guvernamentală. În special în instituţiile responsabile de justiţie, ordine şi securitate a statului.
„Fără discuţii despre remanieri guvernamentale”
Discuţiile la Preşedinţie au început la ora 13.00 şi au durat mai bine de trei ore.
Printre cei care au făcut act de prezenţă sunt Igor Grosu – PAS, Arina Spătaru – ALDE, Gaik Vartanean – MAN, Ion Sula – PSDE, Mihai Ghimpu – PL, fondatorii Blocului „Împreună” – Dinu Plîngău, Ștefan Gligor și Alexandru Bujorean, Eugeniu Nichiforciuc – Mișcarea „Respect Moldova”, Vasile Costiuc – Partidul „Democrația Acasă”, Anatolie Prohnițchi – Partidul Verde Ecologist, Ruslan Codreanu – Partidul „Puterea Oamenilor”, Igor Munteanu – CUB, Dragoș Galbur – PNM, Mihai Severovan – PNL și alții.
Nu au dat curs invitaţiei liderii opoziţiei parlamentare pro-ruse – socialistul Igor Dodon şi comunistul Vladimir Voronin. Celor care au refuzat invitaţia li s-a alăturat şi fostul premier în perioada guvernării PSRM, Ion Chicu, liderul partidului pretins pro-european PDCM.
Din declaraţiile făcute de unii lideri politici la ieşirea din Preşedinţie, reiese că tema remanierilor neguvernamentale nu a fost atinsă. Chiar dacă unii din aceştia, în discuţiile avute cu Maia Sandu înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale, au vorbit despre necesitatea schimbării mai multor şefi de ministere.
Am vorbit despre modalitățile de reprimare a cazurilor de corupere politice și electorale și ne-am adus aminte că în toate rapoartele există resurse administrative folosite din plin.
Am depus astăzi doamnei președinte, cu titlu de inițiativă legislativă un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative și suntem pregătiți ca fiecare partid pro-european să lucrăm pentru ca această inițiativă să ajungă în parametrii RM și că nu trebuie să vedem peste tot umbra lui Șor.
Am cerut să fie făcut un raport asupra felului în care au funcționat Ministerul de Interne, SIS-ul, pentru că dacă există atâtea probleme însemnă că ele nu au funcționat.
Ne așteaptă un an foarte complicat, unul în care putem pierde avantajul pe terenul politic pentru că o răsturnare de situație ar însemna o punere la imbargoul opțiunilor noastre europene. Noi nu ne dorim acest lucru, dorim să contribuim în condițiile în care partidul PAS nu mai este și stat PAS, trebuie să existe loc pentru exprimarea liberei opinii, în care să nu trăim într-o democrație de război în care să nu existe deschidere la presa publică.
Dacă acest stat va începe să funcționeze există posibilitatea ca CNA, Procuratura Anticorupție, Procuratura Generală și SIS-ul să avanseze pe această problemă”, a declarat liderul CUB, Igor Munteanu.
„Întrebarea e cine sunt acei oameni care vor lupta cu corupția Din păcate sunt foarte puțini oamenii curajoși, competenți, cei care și-ar asuma această luptă. Majoritatea procurorilor, dar și o bună parte a judecătorilor așteaptă alegerile parlamentare să petreacă guvernarea PAS și să vină altcineva, să o ia de la capăt. Regretăm foarte mult că PAS-ul a întârziat foarte mult să facă reforme reale”, a spus Ștefan Gligor.
ALDE a optat pentru formarea unei structuri specializate în lupta cu corupţia după modelul DNA din România.
ALDE solicită instituirea unei structuri independente pentru lupta anticorupție, inspirată de modelul DNA din România, care să unifice competențele actuale ale Procuraturii Anticorupție (PA) și Centrului Național Anticorupție (CNA). Partidul atrage atenția asupra problemelor sistemice, precum divizarea atribuțiilor, lipsa resurselor și excluderea SIS din investigațiile penale, care slăbesc eficiența luptei împotriva corupției și subminează încrederea cetățenilor.
DNA trebuie să treacă Prutul! Doar o instituție puternică, autonomă și bine dotată poate elimina corupția și asigura viitorul european al Republicii Moldova. Fără această reformă, lupta anticorupție va rămâne doar o promisiune”, declară ALDE, îndemnând toate forțele politice și cetățenii să susțină inițiativa”, se arată într-un comunicat ALDE.
Schimbările de după ora 19.00. Sub nivelul aşteptărilor
Până la ora 19.00 a zilei în care Dorin Recean a promis că va anunţa remanierele guvernamentale, nu era făcut public niciun nume ale celora care urmează să ocupe fotoliile în cabinetul condus de Dorin Recean.
Pe la 18.30, când jurnaliştii de la Chişinău, şi nu doar ei, erau în aşteptarea marelui anunţ, Adrian Efros şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru de Interne.
„Am avut onoarea de a servi R. Moldova în calitate de Ministru al Afacerilor Interne. Mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru sprijinul oferit pe parcursul acestui mandat plin de provocări.
Împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Interne, am făcut față unor vremuri dificile: războiul la hotar, criza imigranților și alte situații critice care au pus la încercare siguranța și stabilitatea țării. Prin curaj, solidaritate și muncă asiduă, am reușit să asigurăm liniștea cetățenilor și să menținem un climat de stabilitate”, a anunţat Efros pe Facebook.
Acesta a dost înlocuit cu Daniela Misail-Nichitin, adusă în Ministerul de Interne în calitate de secretar de stat de către fosta ministră Ana Revenco. Ultima a condus Ministerul de Interne, făcând parte din Guvernul condus de Natalia Gavriliţă.
Daniela Misail-Nichitin a fost directoare la Centrul „La Strada”, o organizaţie neguvernamentală condusă anterior de Ana Revenco.
Sursele EvZ susţin că iniţial s-a discutat candidatura lui Serghei Diaconu, fost viceministru de Interne, iar în prezent şef al al cabinetului prim-ministrului Dorin Recean. Candidatura lui Diaconu nu ar fi fost însă acceptată de unii fruntaşi ai PAS.
Mutarea de la un minister la altul
Tot după şapte seara a fost anunţată şi demisia lui Vladimir Bolea de la Ministerul Agriculturii. Dar nu şi plecarea lui din Guvern. Aceata urmează să-l înlocuiască pe Andrei Spânu la Ministerul Infrastructurii. Spânu şi-a dat demisia cu o săptămână în urmă.
În locul lui Vladimir Bolea, la Ministerul Agriculturii, a fost numită Ludmila Catlabuga. Aceasta estwe reprezentanta Asociației Fermierilor Producători de Lapte din Republica Moldova.
Ludmila Catlabuga este o tânără antreprenoare care împreună cu familia sa deține o fermă de circa 100 de vaci rasa Holstein, modernă în satul Visoca, raionul Soroca, potrivit Agroexpert.md.
Unele din sursele EvZ susţin că s-ar fi ţintit asupra candidaturii lui Alexandru Sliusari, lider al organizaţiei „Forţa fermierilor”, pentru şefia Ministerului Agriculturii.
„Reforma” cu trei miniştri
Continuarea citiţi în Evenimentul Zilei