Președinta Maia Sandu a adus acuzaţii grave, după şedinţa de luni a Consiliului Suprem de Securitate, din care rezultă că zilele Veronicăi Dragalin la şefia Procuraturii Anticorupţie sunt numărate. Şefa statului a spus că activitatea instituţiei respective reprezintă un eşec total şi a anunțat Guvernul că va veni cu o propunere „pentru a schimba situația”.
Veronica Dragalin este fiica unor emigranţi basarabeni în SUA, ţară în care a ajuns pe când avea 11 ani. Mama ei, Elena Dragalin este cunoscută pentru implicarea sa activă în activitățile din diaspora moldovenească din Statele Unite. Ea a ajuns să fie cunoscută şi ca o susşinătoare înflăcărată a guvernării de la Chişinău.
La alegerile prezidenţiale din 2020, Elena Dragalin a mobilizat diaspora moldovenească din SUA să voteze pentru Maia Sandu. Iar la alegerile parlamentare din vara anului 2021, Elena Dragalin a chemat moldovenii să voteze pentru PAS.
Veronica Dragalin a fost numită şefă la Procuratura Anticorupţie în vara anului 2022, în urma unui concurs. Mai multe voci din opoziţia de la Chişinău au criticat numirea Veronicăi Dragalin. Menţionându-se că acel concurs ar fi fost mimat.
Iar drept dovadă a fost prezentată înregistrarea unei presupuse discuţii la telefon dintre fostul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco şi un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în care îi oferea indicaţii cum să o scoată învingătoare pe Dragalin.
La distanță de un an, CSP a publicat opinia separată a trei membri, Eduard Varzar, Angela Motuzoc și Inga Furtună.
Ei au menţionat că diplomele de studii ale Veronicăi Dragalin au fost prezentate în copii și n-au fost traduse în limba română. Iar diploma nu ar fi fost echivalată în Republica Moldova.
Totodată, Dragalin nu a avut experienţa de a conduce un parchet, în SUA ea fiind doar asistenţă a procurorului.
Acuzaţiile aduse de Maia Sandu
La puţin după doi ani de la numirea Veronicăi Dragalin la conducerea Procuraturii Anticorupţie MaiaSandu a calificat activitatea instituţiei conduse de Dragalin ca „un eşec total”.
„Schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Şi sugestia CSS pentru Guvern a fost să vină cu o propunere nouă. Am văzut la Procuratură Anticorupție un eșec total în lupta cu corupția mare. În special cu corupția electorală!”, a declarat Maia Sandu după şedinţa CSS.
Cum se justifică Veronica Dragalin
Răspunsul Procuraturii Anticorupţie nu a întârziat. Într-un comunicat de presă, instituţia condusă de Veronica Dragalin se plânge din nou că nu are sediu, resurse şi competenţe.
„Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a Procuraturii Anticorupție atât structural cât și legislativ. Amintim că începând cu 01 martie 2024, competențele de investigare a infracțiunilor de corupție au fost delimitate.
Din păcate, la moment, Procuratura Anticorupție duce o lipsă gravă de personal. Inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri. Precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație). Fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral. Precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială”, se menţionează în comunicatul Procuraturii Anticorupţie.
Amintim că, în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale.
Avem convingerea că, măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție în volum deplin conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”,
Veronica Dragalin se mai justifică şi prin faptul că, începând cu martie anul curent, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală. Însă Guvernul „ar putea lua în calcul experiența Procuraturii Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale”.
Veronica Dragalin – rămâne sau pleacă?
Relaţia dintre Maia Sandu şi Veronica Dragalin, una foarte prietenoasă în trecut, a ajuns să fie una deosebit de tensionată. Dacă Dragalin avea anterior cale liberă în biroul şefului statului, acum şefa de la Procuratura Anticorupţie şi Maia Sandu au ajuns să comunice prin mesaje publice.
Părerile privind demisia Veronicăi Dragalin rămân împărţite. Unii spun că aceasta ar fi comunicat mai multor persoane din anturajul său că intenţionează să-şi anunţe demisia la 1 decembrie. Alţii, dimpotrivă, susţin că Dragalin este gata să lupte pentru ca să-şi ducă mandatul până la capăt şi că le va face „mari probleme celor de la guvernare”.
Într-un răspuns oferit jurnaliştilor în cadrul unui club de presă care a avut loc înainte de alegeri, Veronica Dragalin a spus: „Nu este atât de uşor de demis şeful Procuraturii Anticorupţie”.
Pe de altă parte, sursele EvZ susţin că demisia lui Dragalin ar face parte din planurile Maiei Sandu. Se mai vehiculează că ar putea fi întrodusă stare de urgenţă în justiţie, situaţie care ar permite înlăturarea şefilor instituţiilor de drept şi înlocuirea lor cu persoane în afara concursului.
Cine a trimis pisica neagră între Maia Sandu şi Veronica Dragalin
Continuarea în Evenimentul Zilei