Maria Olar a venit să protesteze în faţa sediului Consiliului Superior al Magistraturii împreună cu fratele ei, un bărbat cu dizabilităţi locomotorii.
Maria Olar a protestat în felul său, excentric şi chiar cu atacuri la persoană. Dar nu pot să nu fiu de acord cu subiectul abordat de protestatară: CSM se află în lista instituţiilor statului care se fac vinovate de eşecul din interiorul ţării a referendumului privind integrarea europeană.
CSM, organul de autoadministrare judecătorească, care deţine o mulţime de pârghii pentru a asigura o bună funcţionare a sistemului judecătoresc, cred că nu a reuşit nici pe jumătate să facă acest lucru.
Pe lângă banii ruseşti, în spatele voturilor „NU” la referendum stau dosare tergiversate, cetăţeni nedreptăţiţi, petiţii ignorate, infractori achitaţi. Acest CSM, pretins reformat, nu s-a grăbit să facă ordine în justiţie. În schimb, a spălat imagini controversate, a făcut-o pe expertul în etică şi deontologie jurnalistică, s-au răfuit pentru critică.
Cum credeţi, cum o fi votat petiţionarul care s-a plâns pe judecătorul Garri Bivol, inspectoarea Ludmila Ouş i-a cerut să-şi retragă plângerea, omul s-a plâns la CSM, prezentându-le dovada audio, ca în cele din urmă CSM-lui să o scoată pe Ouş basma curată. Casă de nebuni, nu alta!
Cei de la CSM par foarte curajoşi atunci când iau decizii controversate, trăgându-şi cenuşă la turta lor. Însă le este profund frică de o femeie de aproape 60 de ani şi un bărbat care se deplaseză în cârje. Numai cum au auzit că Olar se află în faţa CSM, au tras zăvoarele şi obloanele şi au chemat forţele speciale de la Serviciul Pază de Stat. Aceştia au venit în fugă, echipaţi cu veste antiglonţ şi căşti de protecţie, de parcă se pregăteau să plece în Ucraina.
În apărarea lor a mai venit şi un echipaj de poliţie. Ultimii s-au dovedit a fi mai curajoşi. Nu au îmbrăcat veste antiglonţ. Nu m-aşi mira dacă cei din CSM ar fi chemat grupul Alfa de la SIS sau ar fi bătut mătănii, însoţite de rugăciuni fierbinţi pentru salvare.
De ce se tem cei de la CSM? Poate, în ceasul cel din urmă, când ţara fierbe şi mii de oameni nu dorm nopţile nefiind siguri ce va fi după 3 noiembrie, să facă un gest, să-şi recunoască greşelile şi să contribuie cât de puţin la salvarea democraţiei şi parcursului european al acestei ţări?