Investigații

Mita lui Platon pentru Stoianoglo. Fostul procuror general, prins în schemele afaceristului

platon stoianoglo.v1
Avatar for Julieta Savitchi

Republica Moldova. Recompensa pe care i-ar fi promis-o Veaceslav Platon lui Alexandr Stoianoglo pentru a-l scoate din puşcărie pare să nu fi ajuns la fostul procuror general. Milioanele promise de Platon, pentru care candidatul socialiştilor la prezidenţiale şi-a pierdut înalta funcţie de la Procuratura Generală şi s-a ales cu un dosar penal pentru corupere pasivă rămân până în prezent doar…pe hârtie.

Este vorba despre cele două companii ucrainene fondate de Veaceslav Platon în 2009, care deţineau acţiuni la Banca Comercială Moldindconbank din Republica Moldova. Iar la începutul anului 2021, la doar câteva luni după ce Alexandr Stoianoglo l-a scos din puşcărie pe Platon, Ţvetana Curdova, soţia fostului procuror general, a fost făcută beneficiara companiilor.

Alexandr Stoianoglo şi Ţvetana Curdova

Alexandr Stoianoglo şi Ţvetana Curdova/ Sursa foto: Facebok

Atât Platon, cât şi Stoianoglo, au declarat că totul este o făcătură pentru a-i discredita. Ţvetana Curdova a cerut explicaţii de la autorităţile de la Kiev că a fost făcută beneficiara companiilor lui Platon. Iar ucrainenii i-au răspuns că totul a fost legal.

Planul lui Platon cu recompensa pentru Stoianoglo poate că ar fi fost dus până la capăt. Dacă nu le-ar fi încurcat schmbul de putere din vara anului 2021.

La trei ani după ce moldovenii au aflat despre cadoul făcut de Platon pentru Ţvetana Curdova, ultima mai rămâne încă beneficiară la una din firmele din Ucraina. Iar un transfer de putere la Chişinău nu exclude ca milioanele controversatului afacerist să bucure familia Stoianoglo.

Stoianoglo propus de Dodon la şefia statului

Alexandr Stoianoglo, propus de Igor Dodon să candifeze la prezidenţiale/ Sursa foto:Facebook

Capcana lui Platon

Este cunoscut faptul că Platon întotdeauna şi-a gândit bine schemele, având scopul să atragă cât mai mult profit. Astfel, el nu s-a mulţumit doar cu libertatea oferită de Stoianoglo în vara anului 2020. Platon s-a ambiţionat să-şi restituie bunurile şi activele pe care le deţinea în cele două companii ucrainene – Verloc Development INC şi Jet Business Limited.

Verloc Development INC deţinea 224 370 de acţiuni la Moldinconbank, ceea ce constituia 4,52 % din numărul total de acţiuni. Iar Jet Business Limited – 186 768 acţiuni. Adică 3,76 % din fondul statutar.

În 2019, Agenţia Servicii Publice a vândut pachetul de 63,89 % de acţiuni pe care Platon le deţinea la Moldindconbank prin intermediul apropiaţilor săi şi a diferitor firme din afara ţării, pe care le controla, grupului bulgar Doverie. Acţiuni în valoare de 353 036 000 lei (cca 20.000.000 USD, care au fost confiscate prin sentinţa în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în frauda bancară.

Acţiunile au fost vândute bulgarilor la preţul de 239,5 lei pentru una. Un mic calcul arată că preţul acţiunilor deţinute de cele două întreprinderi la care Ţvetana Curdova a fost făcută beneficiară era de 5,5 milioane USD.

Cum a rămas Stoianoglo cu buza umflată

Deci, soţia lui Stoianoglo a fost făcută proprietară pe acţiunile băncii din Bulgaria. Ca să pună mâna pe milioane, Stoianoglo trebuia să facă tot posibilul ca Platon să-şi recupereze bunurile confiscate.

Astfel, la solicitarea Procuraturii Generale condusă de Stoianoglo, Judecătoria Chişinău începe procesul de revizuire a dosarului Platon.

Procurorul Elena Ceruţă, care îi era loială lui Stoianoglo, a retras acuzaţiile aduse lui Platon. Iar completul de judecată prezidat de Olga Bejenari l-a achitat pe Platon. Pe lângă reabilitarea controversatului afacerist, instanţa a dispus să-i fie restituite bunurile confiscate.

S-a întâmplat la 14 iunie 2021, cu puţin timp înainte ca PAS să câştige alegerile parlamentare anticipate. Iar Platon să fugă în grabă la Londra.

Astfel, decizia de achitare a afaceristului a fost contestată. Iar planul Platon – Stoianoglo fiind dat peste cap pe ultima sută de metri.

Procese de judecată cu viteza melcului

Decizia Judecătoriei Chişinău privind achitarea lui Veaceslav Platon a fost contestată în instanţa superioară de către Ministerul Finanţelor. În caz dacă hotărârea primei instanţe intra în vigoare, statul urma să-i achite lui Platon 20.000.000 USD din banii contribuabililor. Dintre care 5.500.000 urmau să ajungă la Curdova.

Ulterior, s-a alăturat cu o cerere de apel şi administratorul de insolvabilitate al Băncii de Economii, aflată în proces de lichidare. Banca de Economii fusese recunoscută ca parte vătămată în dosarul de condamnare a lui Platon. Prejudiciul fiind de 869 224 839 lei (20.000.000 USD).

Dosarul se află din 2021 în gestiunea Curţii de Apel Chişinău. Au fost programate 15 şedinţe de judecată. Dintre care au avut loc doar două. Şi atunci pentru recuzarea judecătorilor. Celelalte şedinţe au fost amânate pe motiv că Platon şi avocaţii săi nu au făcut act de prezenţă.

În cele din urmă, instanţa a dispus ca şedinţele să se desfăşoare în lipsa lui Platon. Iar interesele sale să-i fie reprezentate de un avocat plătit de stat. Următoarea şedinţă a fost programată pentru anul viitor.

O situaţie similară este şi în cazul examinării dosarului penal pe numele lui Stoianoglo, în care este învinuit că a luat mită de la Platon. Avocaţii fostului procuror general şi ai celor doi subalterni care au contribuit la achitarea afaceristului fac tot posibilul pentru a tergiversa examinarea.

Dosarul a fost trimis în instanţă încă la finele anului 2022. Însă şedinţa prealabilă nu anavut loc. Avocaţii fac tot posibilul: contestează formarea completului de judecată, cer strămutarea dosarului şi amână şedinţele din diverse motive.

Soţia lui Stoianoglo, rămâne beneficiară la una din întreprinderile lui Platon

După reţinerea lui Alexandr Stoianoglo, în octombrie 2021, Ţvetana Curdova s-a adresat cu o plângere la Ministerul Justiţiei din Ucraina precum că întreprinderile Verlok Development Inc şi Jet Business Limited au fost înregistrate pe numele său fără a i se cere acordul.

În decizia instituţiei de la Kiev se arată că notara Olena Kolesnik s-a condus de lege şi a avut l-a dispoziţie toate actele necesare pentru a efectua reînregistrarea celor două firme pe numele Ţvetanei Curdova. Instituţia menţionează că acţiunile Olenei Kolesnic în acest caz au fost verificate repetat.

Soţia lui Stoianoglo rămâne în continuare beneficiară la Jet Business Limited. Întreprinderea de la care s-ar putea căpătui cu 2 500 000 USD. Desigur, dacă soţul său ar ajunge la putere şi ar deveni o persoană influentă.

Dar Curdova nu mai este beneficiară, de jure, la Verloc Development INC. Soţia lui Stoianoglo s-a adresat în instanţa de la Bolgrad, oraş din regiunea Odesa. Ea a solicicita „respectarea dreptului la lipsa de proprietate”. Şi a primit câştig de cauză.

Iniţial, adresa juridică a întreprinderii a fost pe str. Kropivnitskava 18 din Kiev. După care a fost schimbată în Bolgrad, oraşul de reşedinţă al lui Serghei Andreev. Acesta deţine 0,7937% din acţiunile întreprinderii.

Restul acţiunilor rămân în proprietatea Alionei Staşevskaia, locuitoare din Chişinău, cunoscută ca una din persoanele de mare încredere ale lui Veaceslav Platon. Aceasta a deţinut iniţial întreg pachetul de acţiuni de la Verloc Development INC.

Alexandr Stoianoglo, umăr de nădejde pentru Platon

Continuarea pe EvZ

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu