Justiție

Ministra Justiţiei, cu prietenii sub aripă

veronica si prietenii
Avatar for Julieta Savitchi

Ministra Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, are o calitate extraordinară. Ajunsă în fotoliul de ministru, aceasta nu-şi uită prietenii cu care a mâncat împreună din pânica grea de avocat.

Guvernul condus de Dorin Recean, omul care sare ca scânteia în apărarea ministrei Mihailov-Moraru şi este gata să apuce foc cu gura pentru cinstea ei, a numit-o recent în funcţia de secretar general la Ministerul Justiţiei pe Viorica Grecu. Prietenă bună cu Mihailov-Moraru căreea i-a fost până mai ieri consilieră fidelă.

veronica mihailov moraru dorin recean 900x505 1

Cabinetul de miniştri şi-a argumentat decizia de numire a Vioricăi Grecu prin „capacităţile manageriale deosebite” de care ar fi dat dovadă atunci când era şefă la Centrul de instruire al avocaţilor. Mai mulţi apărători care o cunosc pe dna nou secretar general la Ministerul Justiţiei, inclusiv şi activitatea ei de la Centru, au rămas surprinşi când au aflat de „capacităţile manageriale deosebite”. Mai ales că plecarea doamnei Grecu din funcţia de şefă a Centrului de Instruire nu s-a trecut fără scandal. Iar în timp ce se ocupa cu instruirea apărătorilor, nu reuşea să găsească limbă comună cu cei din Consiliul Uniunii Avocaţilor.

viorica grecu

În schimb, Viorica Grecu a găsit limbă comună cu Veronica-Mihailov Moraru, pe când ultima activa în avocatură. Cele două apărătoare au făcut tandem de nota zece atunci când au trebuit s-o apere pe fosta magistrată de la Curtea de Apel Chişinău, Domnica Manole, învinuită penal în perioada guvernării lui Plahotniuc pentru că a dat curs cererii duşmanului său, Andrei Năstase, privind referendumul.

După fuga oligarhului, Domnica Manole a avut doar de câştigat. A fost făcută judecătoare la Curtea Constituţională, ajungând şi preşedinte al instituţiei. Iar apoi justiţia i-a făcut şi un cadou de 800.000 de lei pentru prejudiciile morale. Chiar dacă nu a fost nicio zi în detenţie. Spre deosebire de alte victime ale regimului Plahotniuc, care au stat luni întregi în închisoare şi au primit pentru aceasta despăgubiri mizere sau chiar de loc.

Domnica Manole le-a fost profund recunoscătoare celor două apărătoare, care i-au întins o mână de ajutor în momentele de grea cumpănă. Iar prin culisele puterii se vehiculează că Manole nu a uitat de avocatele sale nici după ce a ajuns pe marele tron al instanţei constituţionale, ajungând să le fie protectoare din umbră.

Domnica Manole

De fapt, Viorica Grecu mai are un as puternic în mânecă. Ea este soacra Nadejdei Hriptievschi de la Comisia de Vetting. Iar femeia în faţa căreea tremură cei mai temuţi procurori şi judecători i-a dăruit faimoasei avocate un nepot. Acum Nadejda Hriptievschi este membră a Comisiei de evaluare a procurorilor. Iar soţul ei, Pavel Grecu, fiul Vioricăi Grecu, este secretar în Comisia de evaluare a judecătorilor din Curtea Supremă de Justiţie. Deci, numai să încerce cineva din procurori sau judecători să se ia de Viorica Grecu sau Veronica Mihailov-Moraru!

Ministra Justiţiei mai are încă o prietenă de suflet, pe care a ajutat-o să-şi găsească un loc călduţ în justiţia moldovenească. Este vorba despre fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Ludmila Ouş, cunoscută publicului larg ca învinuită în „Dosarul celor cinci magistrate”. Cinci judecatoare, printre care şi Ouş, au ajuns să fie cercetate penal, apoi şi pe banca acuzaţilor, după ce au fost documentate de către procurorii anticorupţie că ar fi luat şpagă pentru a muşamaliza un caz de malpraxix.

ous ludmila 72218400

Veronica Mihailov-Moraru i-a fost avocată lui Ouş, care a fost în cele din urmă achitată. Totodată, a ajutat-o pe fosta magistrată să obţină licenţa de avocat. Ajungând în cele din urmă să lucreze cot la cot în acelaşi birou de avocaţi, în care mai activau Lliana Bânzari şi Natalia Moloşag.

Ultima din ele nu a avut acelaşi noroc, chiar dacă a fost avocata Maiei Sandu, o protectoare mai puternică decât Domnica Manole. Moloşag s-a ales şi ea cu o funcţie călduţă, cea de avocat al poporului. Însă a avut ghinionul ca să se descopere că cel cu care închegase o prietenie beton şi îl angajase la instituţia pe care o conducea era certat la greu cu legea şi îi fusese client. Sub presiunea criticilor dure din partea societăţii, Moloşag a revenit să-şi câştige pâinica grea de avocat. Fiind surprinsă de mai multe ori în compania celui pentru care a pierdut funcţia prestigioasă.

Dacă să ne referim la Ludmila Ouş, nici aceasta nu a fost groasă de obraz. Fosta magistrată a fost avocata unui afacerist, soţul unei acuzatoare, căruia soţul ministrei Justiţiei, din vorbele sale, i-a făcut poclon o maşină aproape nouă ca să câştige şi el un ban din arendă. Iar femeia, care deţine probe că i-a dat afaceristului 13.000 de euro ca ă cumpere maşina, s-a ales cu dosar penal şi fără de maşină, fiind hărţuită prin instanţe.

După ungerea Veronicăi Mihailov-Moraru la Ministerul Justiţiei, s-a deschis şi calea Ludmilei Ouş în Inspecţia Judiciară. Ulterior, au ieşit la suprafaţă mai multe pretinse abateri comise de Ouş în calitate de inspector judiciar în mai puţin de un an.

Până la urmă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a avut de ales şi a dispus cercetarea de serviciu a Ludmilei Ouş. Se pare că membrii CSM nu au avut de ales nici atunci când au respins raportul comisiei pe care au format-o ei înşişi ca să investigheze pretinsele abateri disciplinare ale Ludmilei Ouş. Chiar dacă au ascultat cu urechile lor înregistrarea audio a unui cetăţean pe care Ludmila Ouş a încercat să-l convingă să-şi retragă plângerea în privinţa judecătorului Garri Bivol.

Pe lungă funcţia de inspector judiciar, Ludmila Ouş s-a ales şi cu calitatea de membru a Comisiei de licenţiere a activităţii notariale din cadrul Ministerului Justiţiei, condus de prietena sa. Comisie despre care cei fără de lacăt la gură spun că şpăgile ar fi mai mari ca în alte ramuri ale sistemului de drept.

Se pare că Mihailov-Moraru nu a uitat nici de fostul şef, avocatul Eduard Digore. Înainte să ajungă la Ministerul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru a activat în cadrul Casei de avocatură „Digore şi partenerii”.

veronica la digore

Anume lui Eduard Digore i-a încredinţat Guvernul, în 2023, să-l reprezinte în dosarul privind scoaterea în ilegalitate a Partidului Şor. Serviciu care a suplinit conturile Casei de avocatură „Digore şi partenerii” cu 160.000 de lei. Selecţie care nu a trecut fără Ministerul

Nu punem la îndoială profesionalismul avocatului Digore. Dar în Chişinău avem o sumedenie de avocaţi care de-a lungul carierei lor au obţinut victorii remarcabile în instanţă. Plătitorii de impozite trebuie să cunoască de ce a fost ales anume Digore.

Veronica Mihailov-Moraru

Precizăm că biroul de avocaţi al lui Digore a fost sancţionat anterior de Comisia de etică și disciplină a Uniunii Avocaților. Potrivit deciziei din 19 iulie 2021, biroul condus de Eduard Digore a încălcat o serie de prevederi ale Codului Administrativ, Regulamentului activității avocatului și Codului de Etică al Avocaților din Republica Moldova.

Contrar formelor juridice oficiale de activitate ale avocaților, aprobate în țară, Biroul de avocați s-a auto-întitulat „Casa de avocatură Digore şi partenerii” și a utilizat activ această denumire pentru a-și face publicitate.

Mai mult, sub această denumire biroul nu a fost înregistrat nici în Registrul Public al Cabinetelor și Birourilor Asociate Ministerului Justiției al Republicii Moldova, nici la Uniunea Avocaților.

Utilizarea unei forme de activitate care nu este înregistrată nicăieri, așa cum se menționează în decizia Comisiei de etică și disciplină a Uniunii Avocaților, nu poate servi drept garanție pentru furnizarea serviciilor juridice de înaltă calitate și transparente, și induce clienții în eroare.

Comisia a emis un avertisment şi a obligat Biroul de avocați “DIGORE & PARTNERS” să corecteze încălcările legislative admise. Decizie care nu a fost respectată.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • Un articol de nota doi, facut fara a fi facuta vreo investigatie, fara ca persoanele despre care se vorbeste sa fi fost interogate. Cei care cred acestor articole au acelasi grad de inteligenta ca si aceasta jurnalista Savitchi.

Lasă un comentariu