Justiție

Şapte ani de la moartea lui Andrei Braguţa în custodia Poliției. Ce (nu) a reuşit să facă justiţia

andrei braguta.v1
Avatar for Julieta Savitchi

Cu şapte ani în urmă, societatea dintre Nistru şi Prut era zdruncinată de decesul lui Andrei Braguţa, un tânăr cu probleme de sănătate mintală, ajuns în custodia poliţiei. Sub presiunea societăţii indignate, autorităţile au făcut promisiuni cu nemiluita.

La şapte ani constatăm că promisiunile nu au fost respectate. Iar cele trei dosare penale intentate în cazul morţii lui Braguţa nu au avut finalitate, rămânând blocate în justiţie.

La 15 august 2017, Andrei Braguţa, un tânăr de 31 de ani dintr-un sat de lângă Bălţi, a plecat la Chişinău în interes de serviciu şi nu a mai revenit.

În timp ce părinţii îl căutau cu disperare, Andrei se afla în custodia poliţiei. Ca în cele din urmă să-şi găsească sfârşitul, la 26 august, într-o celulă din Penitenciarul nr.16. Bărbatul, care suferea de şizofrenie, a fost reţinut pentru că le-a vorbit urât poliţiştilor, a fost bătut cu bestialitate în celulă, nu i s-a acordat ajutor medical. Lăsat să zacă dezbrăcat într-o celulă, Andrei Braguţa s-a ales şi cu pneumonie, care i-a provocat decesul.

Ion Braguţa la mormântul fiului

Ion Braguţa la mormântul fiului/Sursa foto: Anatol Mătăsaru

Acesta a fost cel mai de rezonanţă caz de tortură şi nerespectare a drepturilor omului din sistemul de drept din Republica Moldova, după evenimentele din aprilie 2009. Atunci când sute de tineri au fost bătuţi cu bestialitate în comisariatele de poliţie, iar trei au decedat. Şi atunci autorităţile au promis că se vor face schimbări majore, iar vinovaţii vor fi pedepsiţi.

Dosarul Braguţa a demonstrat cât de putred e sistemul

După opt ani, cazul Braguţa a demonstrat cât de putred a rămas întreg sistemul: poliţie, procuratură, avocatură, justiţie, sistem penitenciar, medicină, instituţii abilitate cu apărarea drepturilor omului.

Autorităţile de la Chişinău au încercat să muşamalizeze cazul. Tatăl victimei a apelat la mass media, făcând public cazul. Indignată, întreaga societate a cerut să se facă dreptate.

Acest lucru a determinat autorităţile să caute vinovaţi şi să facă promisiuni că sistemul va fi schimbat. Au fost pornite trei dosare penale, au fost demişi un procuror şi un judecător de instrucţie, un avocat a rămas fără licenţă şi lansate iniţiative legislative de natură să asigure drepturile persoanelor ajunse în custodia statului.

La 7 ani de la moartea lui Braguţa, constatăm că dosarele nu au avut finalitate, iar schimbările aşteptate au rămas în mare parte la etapa promisiunilor. În detenţie se află un singur învinuit şi nici un funcţionar de rang înalt nu a răspuns cel puţin disciplinar.

Andrei Braguţa, bătut în celulă

Andrei Braguţa, bătut în celulă/ Sursa foto: captură

Sentinţă rămasă fără executare

Continuarea pe Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu