Integritate

Fost şef de la Procuratură, ajuns pe banca acuzaţilor, scos basma curată de Autoritatea Naţională de Integritate

igor popa.v1
Avatar for Julieta Savitchi

Republica Moldova. Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis un act în privinţa fostului şef adjunct al Procuraturii Generale, Igor Popa, în care constată că nu există abateri în declaraţiile de avere şi interese personale semnate de fostul procuror.

Igor Popa, procuror general adjunct în perioada guvernării lui Plahotniuc, este inculpat într-un dosar penal pentru fals în declaraţii. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Chişinău. Totodată, Igor Popa mai este învinuit într-un dosar pentru îmbogăţire ilicită. Cauza penală se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Dosarul a fost pornit în urma unei anchete jurnalistice, în 2021. Atunci fusese deconspirate schemele prin care acuzatorul a ascuns de Fisc şi inspectorii de integritate averea de milioane care nu se încadra în veniturile declarate.

Cine este procurorul Igor Popa

Igor Popa şi-a făcut o carieră de invidiat în Procuratură. Dar a fost şi implicat în mai multe scandaluri.

Procurori pe banca acuzaţilor. Igor Popa

Igor Popa pe banca acuzaţilor/ Sursa foto: crime-moldova.com

Şi-a început activitatea la 25 de ani în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Rîşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii.

Anume în această perioadă omul legii a ajuns în atenţia opiniei publice, el şi subalternii săi fiind cei care s-au ocupat de dosarele mai multor politicieni incomozi. La fel de multe critici a atras şi în aprilie 2009, fiind în fruntea unui grup de procurori care s-a ocupat de evenimentele de atunci.

Tot el este cel care a dispus organizarea şedinţelor fulger în comisariatele de poliţie din Chişinău, unde se aflau sute de tineri reţinuţi pentru că au participat la protestele împotriva guvernării comuniste.

Igor Popa a mai deţinut funcţiile de şef al Procuraturii municipiului Chişinău, procuror şef în sectoarele Râşcani şi Ciocana ale Capitalei.

În vara anului 2019, fiind în funcţia de procuror general adjunct, Igor Popa a semnat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale privind uzurparea puterii de stat de către regimul condus de Vladimir Plahotniuc.

Argumentele aduse de Autoritatea Naţională de Integritate

Continuarea pe Evenimentul Zilei

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu