Republica Moldova. Reluarea după aproape doi ani a examinării dosarului în care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este învinuit că a fost mituit de Veaceslav Platon, a început cu stângul.
Preşedinta completului de judecată, Ana Cucerescu, a declarat abţinere pe motiv că se află în relaţii bune cu unul dintre inculpaţi.
La prima şedinţă de judecată s-au prezentat doar acuzatorul, Petru Iarmaliuc, şi avocaţii celor trei inculpaţi. Alexandr Stoianoglo, precum şi foştii său subalterni – Elena Ceruţa şi Dumitru Răileanu nu s-au prezentat pe banca acuzaţilor. Toţi trei ar fi plecaţi peste hotare.
Apărătorii lor susţin că clienţii lor sunt oameni liberi şi au dreptul să plece unde vor.
Obligată să-l judece pe cel mai bun prieten
Ana Cucerescu a depus cerere de abţinere pe motiv că este într-o relaţie strânsă de prietenie cu Dumitru Răileanu. Cererea a fost examinată de un alt complet de judecată.
Acuzatorul de stat a susţinut argumentele magistratei Cucerescu. „Argumentele aduse sunt întemeiate. Întrunesc cele două condiţii de imparţialitate”, a declarat Iarmaliuc.
„Este mai mult decât o simplă colegialitate. Nu doar că au fost colegi la facultate. Este vorba de o relaţie de prietenie. Poate că mai este ceva care dna magistrată nu a comunicat. Ceva care nu ştim”, a continuat acuzatorul.
Avocatul lui Alexandr Stoianiglo, Vasile Gafton, a declarat că relaţia de prietenie dintre Cucerescu şi Răileanu nu este un motiv plauzibil.
Altceva, potrivit apărătorului, este că Ana Cucerescu a condamnat trei persoane afiliate lui Veaceslav Platon, care ar putea fi martori şi în dosarul respectiv.
Avocatul lui Răileanu a încredinţat instanţei soluţionarea problemei. „Nu cunoaştem cât de profundă este această relaţie de prietenie”, a declarat apărătorul.
Abţinerea Anei Cucerescu a fost respinsă.
Învinuirile aduse lui Alexandr Stoianoglo şi presupuşilor săi complici
Continuarea pe EvZ