Teren public înstrăinătat fraudulos. Mai mulţi locutori din satul Brăneşti, comuna Ivancea, din raionul Orhei, riscă să aibă o carieră de piatră chiar în poartă. Print-o schemă alambicală, păşunea satului, care se mărgineşte cu gospodăriile lor, a fost vândută. Iar destinaţia terenului a fost schimbată pentru a putea fi folosit la explorarea zăcămintelor de calcar.
Locuitorii din Brăneşti susţin că au aflat întâmplător că le-a fost luată păşunea. Iar explorarea zăcământului chiar lângă casele lor, pe lângă alte incomodităţi, le va pune în pericol gospodăriile.
Localitatea este amplasată pe galerii subterane, formate în urma extragerii calcarului încă din perioada sovietică. Galeriile subterane din Brăneşti se întind pe zeci de kilometri. Este al treilea cel mai mare oraș subteran din Republica Moldova, după Cricova şi Mileştii Mici.
Satul Brăneşti numără peste 2400 de locuitori şi se află în cadrul Primăriei comunei Ivancea. Autoritatea locală este controlată de mai mulţi ani de către fostul deputat Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.
Chietroasa, transformată în „teren agricol”
Terenul cu suprafaţa de 2,3 ha se află la marginea satului Brăneşti. Un drum de ţară desparte mahalaua de terenul pietros. Pe puţinul sol de pe suprafaţa pietroasă a crescut iarbă şi arbuşti. Fiind folosit de către locuitorii din apropiere ca păşune.
Relieful este văluros, cu podişuri şi râpi, cu bolovani din piatră. Motiv pentru care localnicii au numit acest teren Chietroasa.
Bazele schemei de acaparare a terenului în scopul explorării zăcămintelor de calcar au fost puse în 2014. Administraţia locală a schimbat destinaţia terenului din păşune în teren agricol.
Relieful nu permite nicidecum folosirea Chietroasei pentru agricultură. În schimb, terenurile cu destinaţie agricolă, spre deosebire de păşuni, pot fi vândute la licitaţie.
Licitaţie dubioasă cu un singur participant
Continuarea pe Evenimentul Zilei