Investigații

Iurie Roşca se crede „persecutat” politic. Scandal pornit de politician în dosarul mitei de un milion. Video

iurie rosca
Avatar for Julieta Savitchi

Iurie Roşca este tot mai aproape de a-şi afla sentinţa în dosarul în care este învinuit de trafic de influenţă. Cu puţin timp în urmă, fostul lider de partid, care a trădat mişcarea unionistă făcând alianţă cu comunistul şi pro-rusul Vladimir Voronin, a pornit o amplă campanie de autovictimizare. „De 35 de ani sunt persecutat politic”, a declarat recent Iurie Roşca.

Este vorba despre fostul preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), care a condus de mai bine de 15 ani segmentul unionist din Republica Moldova. Formaţiune care i-a asigurat mai multe mandate de deputat în Parlamentul de la Chişinău. Inclusiv şi funcţia de vicepreşedinte al legislativului.

Ca după ce a fost un prieten declarat al României, de la care s-a bucurat de o amplă susţinere financiară, să ajungă persoană non grata pentru această ţară. Apoi să fie declarat prieten al Rusiei şi apropiat al ideologiei lui Vladimir Putin.

Roşca alături de Dodon

Ion Ceban, Igor Dodon şi Iurie Roşca/Sursa foto:moldnova.md

Acuzaţiile aduse lui Iurie Roşca

Fostul vicepremier de la Chişinău, funcţie în care a fost avansat de către fostul preşedinte Vladimir Voronin, este învinuit de trafic de influenţă. Dosarul a fost pornit în 2017, în baza unui denunţ semnat de omul de afaceri, Alexei Damaschin.

Potrivit procurorilor, Iurie Roşca i-ar fi cerut 1.000.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige un dosar civil în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dintre care, în noiembrie 2009, i-ar fi dat 227.000 USD.

Roşca i-ar fi promis că pentru această sumă îl va convinge pe Ion Muruianu, pe atunci preşedinte al CSJ, să-i dea câştig de cauză.

„A fost o hotărâre a Guvernului Tarlev, prin care mi s-a oferit un lot pentru construcţia unui bloc în spatele teatrului „Luceafărul”. Pentru aceasta urma să restaurez clădirea teatrului şi construcţiile adiacente. Acest lucru şi-l dorea Vladimir Voronin. Am investit peste 8.000.000 de lei.

Însă acest loc este ochit de către fiicle liderului Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Care au decis să-şi deschidă acolo un restaurant. Ele au fost ajutate de către Boris Focşa, fost director al teatrului Luceafărul”. Ulterior, ministru al Culturii, după înlăturarea lui Voronin de la guvernare.

Este ştiut că Dumitru Diacov este naşul de cununie şi cumnatul lui Boris Focşa”, a povestit pentru EvZ, Alexei Damaschin.

Teatrul Luceafărul

Teatrul Luceafărul/ Sursa foto: EvZ

Recipisa care îl inculpează pe fostul lider al PPCD

Continuarea citiţi pe EvZ.ro

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

1 comentariu

  • „Nu vreau, mamă, după Iura/ Are dosar la Procuratură”
    ce n-a reusit procurorii,o face avokkatul Rusanovski ca sa-l bage la bulau pe Iuda. Rusanovski are buna experienta in a falsifica probe si distorsiuni *fiindca e in legaturi dubioase cu ce-i mai corupti dihori din sistem.
    ***sosati de milioane …si nici un fel de politica
    ******compromatul KGB-ului pe Iuda ar fi un dosar, strangularea unei tinere concubine insarcinate si pe maica-sa de Iuda pe cand era flacau….bantuie vorba pe la partid si prin targ
    https://evz.ro/iurie-rosca-dosarul-mitei-de-un-milion.htm

Lasă un comentariu