Doi lăutari, tatăl şi fiul, ultimul maestru în artă, au construit o casă încăpătoare pentru toţi membrii familiei. Construcţia a durat ani în şir, cei doi economisind la greu banii câştigaţi din muzică, pe care i-au investit în locuinţa la care visau.
Ca după câţiva ani după ce au dat casa în exploatare să descopere că pentru terenul lor există alte planuri. Teren care le-a fost repartizat cu mulţi ani în urmă de către Primăria Chişinău pentru activitatea pe tărâmul artei. Acum, lăutarilor le este frică că la un moment ar putea să rămână şi fără de casă.
Familia de lăutari Dabija/ Sursa foto: EvZ
Lăutari, sub riscul de a fi expropriaţi
Ghenadie Dabija cântă de mic copil la diferite instrumente. L-a învăţat tatăl său, Pavel Dabija. Originar din satul Morozeni, raionul Orhei, Pavel Dabija, a organizat pe parcursul vieţii zeci de tarafuri şi a lăsat în urma sa sute de discipoli care au îndrăgit muzica lăutărească.
Fiul Ghenadie a ajuns şi mai deprte. A cântat în orchestra „Lăutarii”, în orchestra ansamblului „Joc” pe vremea când era condus de regretatul Vladimir Curbet. A fost în zeci de turnee de unde a venit cu diplome şi trofee. Iar în cele din urmă s-a învrednicit de titlul de maestru în artă.
Acum Ghenadie Dabija evoluează mai rar în sălile de concerte. Câţiva ani în urmă, Pavel Dabija a suportat un accident vascular. Rămânând singurul întreţinător a părinţilor şi celor cinci copii, dintre care cel mai mic nu are nici doi ani, Ghenadie a plecat peste hotare. Ajungând să evolueze la evenimentele organizate de diaspora moldovenească sau în locuri de agrement.
A fost nevoit să revină, pentru ca să apere proprietatea familiei sale. „În loc să mă ocup de artă, trebuie să mă ocup de prostii”, a declarat Ghenadie pentru EvZ.
Casa familiei Dabija
Casa familiei Dabija are peste 600 de metri pătraaţi şi se află pe strada Iazului din cartierul Poşta Veche al Capitalei. Terenul cu suprafaţa de 6 ari, destinat construcţiilor, i-a fost repartizat lui Ghenadie Dabija de către Primăria Chişinău încă în 2005.
„Mi l-au dat pentru merite în activitatea artistică. Nu aveam o casă şi mi-a fost distribuit un teren pentru construcţie. De fapt, pe atunci acest teren reprezenta o gunoişte. A trebuit să investim ca să-l aducem în ordine”, a declarat lăutarul pentru EvZ.
Pentru că se afla mai mult prin turnee, Ghenadie a perfectat un act de donaţie a terenului pe numele mamei sale, Nadejda Dabija. Având mai mult timp liber, Nadejda Dabija urma să perfectze toate actele pentru începerea construcţiei.
În 2007, Primăria Chişinău a eliberat certificat de urbanism şi autorizţie de construire.
Casa a fost dată în exploatare în 2015, fiind înregistată, la fel ca şi terenul, în Registrul bunurilor imobiliare.
„Exproprierea”
Continuarea citiţi pe Evenimentul Zilei