Economie

După legea lui Platon. O lichidatoare i-a pus gând rău unei întreprinderi

deepin screenshot select area 20240306123937
Avatar for Julieta Savitchi

Natalia Onichevici, administratoare licenţiată de insovabilitate, s-a agăţat cu ambele mâini de o întreprindere prosperă. Şi o ţine pe jar, creându-i impedimente în activitate de aproape trei luni. Fără ca firma să aibă datorii. Mai mult, în timpul apropiat urmează să fie dat startul licitaţiilor de aprovizionare cu cărbune pentru iarna 2024-2025. Licitaţii la carte a participat şi întreprinderea respectivă. Iar participarea la licitaţiile din anul curent ar putea fi puse sub semnul întrebării din cauza blocajelor ambiţioase ale Nataliei Onicheveci.

Este vorba despre întreprinderea Auto – Internațional din Bălţi. Crime Moldova a mai scris despre această întreprindere, în privinţa căreea a fost depusă şi acceptată cererea de insolvabilitate pentru o pretinsă datorie de 39.000 de lei, deşi avea în conturi peste 15.000.000 de lei.

La solicitarea Nataliei Gârleanu, administratorul de insolvabilitate a întreprinderii pretins creditoare, administrator de insolvabilitate la Auto-Intenational a fost numită Natalia Onichevici. În loc să ajute întreprinderea, aceasta, dimpotrivă i-a creat impedimente în activitatea economică. De exemplu, a fost blocată la vamă. Iar ca să poată trece orice lot de marfă importat, cei de la Auto-international trebuie să o caute de fiecare dată pe Onichevici şi să o roage să le deblocheze accesul prin vamă.

0 02 05 8e7a0af4d111e0f57b3be1669570c3575229036a93fa13c5b56b12769f3c8eae full

De la stânga la dreapta: Administratoarele de insolvabilitate Natalia Onichevici, Natalia Gârleanu şi Irina Selivestru

Angajaţii de la Auto-International au venit la fiecare şedinţă de judecată pentru a susţine întreprinderea unde muncesc ca să-şi câştige existenţa. Şi chiar au organizat proteste în faţa sediului Judecătoriei. Acest lucru a supărat-o pe Onichevici. Femeia a depus o plângere la poliţie că este hârţuită şi o cerere la Curtea de Apel Bălţi privind strămutarea cauzei.

Pentru a salva întreprinderea, administratorul Auto-International a decis să achite datoria de 39.000 de lei, deşi nu o recunoştea. La 7 martie 2024, Natalia Gârleanu a depus o cerere la Judecătoria Bălţi în care anunţa că retragerea cererea întroductivă împotriva Auto-International SRL pe motiv că nu mai există datoria.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a respins ca neîntemeiată solicitarea Nataliei Onichevici privind strămutarea cauzei. Lichidatoarea nu se lasă bătută şi depune o cerere de revizuire a deciziei Curţii de Apel Bălţi.

La 25 aprilie, instanţa de apel i-a respins şi cererea de revizuire.

Şi probabil pentru că Natalia Onichevici are timp destul şi nu preţuieşte timpul celorlalţi, s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie. Iar instanţa a acceptat să-i examineze contestaţia.

Luând în consideraţie randamentul la care lucrează în prezent justiţia moldovenească şi faptul că CSJ se află în proces de reformare, care nu se ştie când se va termina, nu se ştie când va fi examinată şi plângerea Nataliei Onichevici. Iar SRL Auto-International rămâne în acest timp limitată în activitate, blocată la vamă şi cu riscul de a pierde nişte contracte avantajoase. Fapt pentru care Onichevici primeşte salariu.

„Natalia Onichevici nu face altceva decât să prelungească această stare de incertitudine. La sigur, că ştie că nu mai există datorii şi colega sa Gârleanu a retras cererea. Care este logica acţiunilor sale? Nu exclud implicarea concurenţilor pentru a ne împiedica să câştigăm licitaţiile. Noi avem o imagine bună, întotdeauna ne-am onorat obligaţiunile contractuale. Şi întotdeauna am primit banii doar după livrarea mărfii.

Noi desigur că vom oferi explicaţi, vom prezenta documente despre această situaţie stupidă în care ne-a băgat Gârleanu şi ne menţine Onichevici. Dar nu exclud că putem să avem probleme serioase”, ne-a declarat Victor Iahtuhovschi, patronul Auto-International SRL.

Precizăm că portalul Crime Moldova a dat startul investigaţiilor despre cum este folosită Legea insolvabilităţii pentru a distruge o afacere şi a prelua întreprinderea la preţ de nimic.

Pe parcurs, am fost contactaţi de oameni de afaceri, avocaţi şi chiar judecători. Toţi susţin că această lege are lacune serioase, iar lichidatorii de insolvabilitate au împuterniciri în exces.

Unii jurişti susţin că la elaborarea Legii insolvabilităţii ar fi fost luate în calcul sugestiile controversatului afacerist Veaceslav Platon. Astfel ar fi fost lăsate special mai multe porţi pentru implementarea schemelor de acaparare a afacerilor. „Majoritatea lichidatorilor de insolvabilitateau lucrat anterior pentru Veaceslav Platon”, ne-a declarat un procuror anticorupţie, sub acoperirea anonimatului.

„Necătând la noutatea legii din 2012 și la procedurile progresiste introduse prin aceasta, considerăm că cea de a patra legiferare a procedurilor aplicabile celor aflați în incapacitate de plată este un nou eșec a Republicii Moldova, ce va stagna eficientizarea procedurilor de insolvabilitate. Deși cauzele acestui eșec sunt multiple, cel puțin două din acestea constituie cea mai mare piedică în evoluția cadrului legal. Cea dintâi fiind abordarea conceptuală eronată a scopului procedurilor de insolvabilitate. Iar a doua, fiind lipsa unui mediu de afaceri în de ajuns de matur pentru a utiliza căile de prevenire a insolvabilității. În loc de a accepta lichidarea judiciară ca urmare a eșecului comercial”, susţine doctorul în drept Gheorghe Macovei, avocat specializat în dosare de insolvabilitate.

Studiind istoriile mai multor agenţi economici care şi-au pierdut afacerile după ce au fost trimişi forţat în insolvabilitate, iese în evidenţă o schemă, cu implicarea mai multor actori: administratori de insolvabilitate, firme căpuşe cu pretenţii nejustificate, avocaţi şi judecători, precum şi reprezentanţi din umbră a businessului mai puţin legal, gata să preia la preţuri derizorii bunurile întreprinderilor care au fost forţate să falimenteze.

Deci, se ocheşte întreprinderea care deţine bunuri în proprietate, în special terenuri, clădiri, mijloace de transport, utilaje. Apoi se studiază legăturile de afaceri, tranzacţiile şi plăţile întreprinderii pentru a găsi veriga slabă din lanţul de activităţi economice. Dacă această verigă nu există, atunci este implementat un agent economic interpus ca să creeze o pretinsă datorie.

Apoi urmează cererea de începere a procesului de insolvabilitate în instanţă, este numit administratorul de insolvabilitate propus de pretinsul creditor, sunt blocate conturile întreprinderii.

Procesul de judecată poate dura o perioadă mai îndelungată. În acest timp, activitatea economică fiind blocată, iar proprietarii întreprinderii privaţi de dreptul de a-şi gestiona afacerile. Astfel, întreprinderea ajunge cu adevărat insolvabilă şi în cele din urmă, la faliment.

În loc ca aceste întreprinderi să funcţioneze şi să aducă venituri la bugetul statului, ele sunt distruse cu aplicarea legii.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu