Ilan Şor, deşi se află departe de casă, contiuă să implementeze cu ajutorul oamenilor săi schemele de delapidare a banilor publici în Republica Moldova. Bani pe care îi utilizează ulterior în proiectele sale politice. Este şi cazul delapidării a peste 2.500.000 de lei (cca 134.150 euro), bani oferiţi Primăriei Ivancea din raionul Orhei în cadrul unui proiect guvernamental pentru amenajarea unui scuar cu scenă de vară în satul Brăneşti.
Mijloacele financiare au fost delapidate printr-o achiziţe trucată, pusă la cale de fosta conducere a Primăriei Ivancea, asigurată de Partidul Şor. Iar banii au ajuns la un agent economic, monitorizat de de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile locale din toamna trecută.
Precizăm că, la alegerile locale din toamna trecută, la cârma administraţiei publice locale din Ivancea au venit reprezentanţii Partidului Renaştere, un satelit al proiectului politic al lui Ilan Şor. Formaţiunea respectivă reprezintă o piesă importantă în proiectul Pobeda-Victoria, lansat cu fast luna trecută la Moscova.
Mai mulţi locuitori din sat au declarat pentru EvZ că au fost remuneraţi cu câte o mie de lei după ce au votat pentru Partidul Renaştere. Din aceste considerente, există bănuiala rezonabilă că banii ar fi fost folosiţi în campania electorală pentru Ivancea.
Cel mai trist, însă, este că pentru amenajarea scuarului, care acum este folosit ca păşune pentru vite, au contrbuit material şi financiar locuitorii din Brăneşti. Oamenii care au vrut să facă ceva frumos pentru satul lor.
Cum au fost colectaţi bani pentru firma controlată de Ilan Şor
În vara anului 2022, administraţia locală a comunei Ivancea, condusă de primarul Boris Ochişor, membru al Partidului Şor, a anunţat intenţia de a construi în satul Brăneşti un scuar cu scenă de vară pentru evenimente culturale. Ideea a fost susţinută de consiliul local, unde majoritatea consilierilor, în proporţie de 9 la sută , erau din partea Partidului Şor.
Proiectul urma să fie finanţat în cadrul Programului „Diaspora acasă reuşeşte1+3”, lansat de Guvernul Republicii Moldova şi implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului pentru relaţii cu diaspora.
Totodată, autorităţile comunei au venit cu un îndemn către locuitorii din Brăneşti ca să contribuie fiecare cum poate. Unii au donat cotileţ, alţii bani. Cei care nu au avut posibilitatea să contribuie financiar sau material, şi-au pus la dispozţie braţele de muncă.
Potrivit consilierului local, Iurie Răilean, oamenii din Brăneşti au strâns 169 mii de lei (8.840 euro).
Directoarea Căminului cultural din Ivancea, Anastasia Ardaşan, care mai este şi rudă cu şeful filialei Partidului Renaştere din Ivancea, consilierul Iurie Ardaşan, a fost implicată în colectarea banilor de la locuitorii din Brăneşti. Doar că aceasta vorbeşte de suma de 60.000 de mii de lei.
Continuarea investigaţiei o citiţi pe Evenimentul Zilei