Fostul şef al Guvernului de la Chişinău, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani, după un proces care a durat mai bine de cinci ani. Instanţa a dispus şi reabilitarea fostului premier. Înainte de pronunţare, Filat şi-a făcut planuri, de parcă ar fi cunoscut rezultatul.
Sentinţa fost pronunţată marţi, 7 mai, a doua zi după ce Vlad Filat şi-a sărbătorit jubileul de 55 de ani.
Sentinţa de achitare nu este definitivă, fiind cu dreptul de contestare în instanţa ierarhic superioară.
Achitarea lui Vlad Filat, planificată din timp?
Completul de judecată prezidat de magistrata Angela Catană a motivat sentinţa de achitare a lui Vlad Filat prin faptul că „nu există componenţă de infracţiune”.
Instanţa a pronunţat doar dispozitivul sentinţei, hotărârea motivată urmând a fi publicată ulterior.
Primele zvonuri despre posibila achitare a lui Vlad Filat au apărut încă anul trecut. După ce instanţa a respins demersul procurorului privind audierea martorilr din afara ţării. Una din principale argumente ale apărării fostului premier este că în instanţă nu au fost audiaţi martorii acuzării.
La şedinţa din 4 mai 2023, acuzatoarea Nadejda Busuioc a solicitat audierea, prin comisie rogatorie, a martorilor din afara ţării. Instanţa a respins demersul procurorului ca „neîtntemeiat”.
Este vorba despre reprezentanţii firmei de consultanţă GQRR din SUA. Acolo ar fi ajuns banii pe care Vlad Filat iar fi primit de la Banca de Economii prin intermediul lui Ilan Şor.
Continuarea pe EvZ.