Integritate

Banii lui Şor de vină? De ce a demisionat Alexandru Vakre

sotii vakre
Avatar for Julieta Savitchi

Alexandru Vakre a părăsit funcţia de şef al Postului vamal de la Aeroportul Internaţional Chişinău. Se întâmplă la scurt timp după o operaţiune de amploare a oamenilor legii, care i-au găbjit pe cărăuşii lui Ilan Şor care aduceau în Republica Moldova peste un milion de dolari pentru noul proiect politic al penalului fugar.

Sursele Crime Moldova susţin că înainte de această operaţiune alţă cărăuşi ai lui Şor ar fi trecut sume importante de bani după ce au întocmit declaraţii vamale. Iar Vakre nu ar fi raportat unde trebuie.

Alţii susţin că motivul ar fi că tatăl său refuză să vândă restaurantul London’s SteakHouse de pe strada Tighina, de lângă Stadionul Republican aflat în paragină.

Alţii nu exclud că demisia lui Vakre ar fi fost pusă la cale de un înalt funcţionar de la SIS pentru că a angajat-o pe Diana Cazacu, fiica deputatei PAS Victoia Cazacu. Tânăra ar fi fost hărţuită sexual de către fostul ei şef de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Cei care cunosc despre acest caz nu exclud că funcţionarul ar fi aranjat filarea la Aeroportul Chişinău pentru a se răzbuna pe fosta subalternă.

Persoana învinuită de hărţuire sexuală este Vitalie Ojog, şeful Direcţiei Economice din cadrul SIS, anterior şef al Direcţiei Generale Contrainformaţii.

Sursele Crime Moldova susţin că Diana Cazacu a fost angajată în direcţia condusă de Vitalie Ojog. Atunci bărbatului i s-au aprins călcâiele. Acesta i-ar fi făcut avansuri cu propuneri indecente, inclusiv cu mesaje la telefon în afara orelor de muncă.

aminat plângerea, a pornit dosar penal, dar până la urmă a renunţat. Motivul ar fi fost rezultatul unei expertize psihologice care a arătat că Diana Cazacu nu a fost afectată de avansurile şefului.

Tânăra a contestat în instanţă decizia PCCOCS, iar judecătorii i-au dat câştig de cauză, impunând procurorii să reia urmărirea penală.

„Luând în consideraţie că direcţia condusă de Ojog controlează vama, nu putem exclude şi versiunea unei răzbunări”, a spus sursa noastră din SIS.

Diana Cazacu se numără printre inspectorii vamali de la Aeroportul Internaţional Chişinău, reţinuţi cu trei săptămâni în urmă într-un dosar de corupţie.

Este vorba despre o schemă infracțională manifestată prin pretinderea sistematică a mijloacelor financiare de la pasageri pentru facilitarea introducerii sau scoaterii ilegale din țară a diferitor bunuri.

Inspectorii vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din R. Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Portalul Crime Moldova a mai scris despre Alexandru Vakre. Soția funcţionarului primește un salariu de care nu s-a mai auzit în Republica Moldova. Alexandru Vakre a raportat pentru anul 2022 că soția sa a obținut venituri de 10.187.863 de lei, în medie căte 783.681 lei sau 39.184 euro pe lună. În 2023, Cristina Vakre a fost mai „săracă”, ridicând un salariu de 36.860 de euro pe lună.

Femeia este manager la Telecom service SRL, o companie IT.

„Tot ce am indicat corespunde adevărului. Nu este o greșeală. Soția mea este manager de top la o companie internațională de succes”, ne-a declarat vara trecută șeful postului vamal de la aeroportul internațional Chișinău.

Alexandru Vakre a mai spus că nu se interesează de veniturile soției, deoarece între ei există o înțelegere de a face fiecare ce vrea cu banii câștigați. „Ca să înțelegeți, nu soția mea primește mult, dar eu primesc puțin”, ne-a spus Alexandru Vakre.

Șeful de la vamă a precizat că încearcă să se descurce singur din salariu și că nu apelează după ajutor nici la tatăl său, omul de afaceri Iurie Vakre. Totuși automobilul de model Nissan, pe care îl conduce, aparține lui Iurie Vakre.

Alexandru Vakre a respins acuzațiile că ar spăla banii proveniți din corupție prin intermediul soției sale. Funcționarul, a infirmat și zvonurile că este rudă cu judecătorul constituțional, fost deputat socialist, Vladimir Țurcan, și a precizat că  este prieten cu acesta.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu