Justiție

VIDEO// Nicolae Chitoroagă, de doi ani şi jumătate pe banca acuzaţilor. Cum înjură fostul şef de la PCCOCS

deepin screenshot select area 20240424221505
Avatar for Julieta Savitchi

Fostul şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă rămâne pe banca acuzaţilor, examinarea dosarului fiind la etapa de audiere a martorilor acuzării. Dosarul pentru îmbogăţire ilicită a fost pornit în urma publicării unei anchete jurnalistice.

Fostul procuror a fost surprins din nou în sala de şedinţe. Nicolae Chitoroagă s-a arătat vădit deranjat când a fost rugat să se expună despre desfăşurarea procesului de judecată. „Uăi, închideţi… Dumnezeii mătii”, a înjurat fostul şef de la PCCOCS.

Avocatul Iurie Tabarcea, care îi era alături, l-a îndemnat la calm.

Dosarul, al cărei examinare a început în noiembrie 2021, se află la etapa de prezentare a probelor acuzării. Din cele 29 de şedinţe de judecată programate după repartizarea dosarului, aproape jumătate au fost amânate. O şedinţă nu a avut loc după ce un membru al completului de judecată s-a abţinut şi a fost nevoie să fie înlocuit cu un alt magistrat. Altele două şedinţe nu au avut loc din motiv că un magistrat s-a aflat în concediu medical. O şedinţă a fost amânată pentru că era procurorul bolnav.

Alte şedinţe au fost amânate din cauza stării de urgenţă, neasigurării prezenţei martorilor şi la cererea părţilor.

Totodată, partea acuzării se confruntă cu problema asigurării prezenţei martorilor. De exemplu, unul din ei execută o pedeapsă într-un penitenciar şi refuză să fie escortat.

Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019, pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Chitoroagă a fost plasat în arest pentru 15 zile, iar după exprirarea mandatului de arestare, a fost lăsat să plece acasă.

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Jurnaliștii arătau că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni.

Alexandr Stoianoiglo, desemnat în funcţia de procuror general în perioada când fusese reţinut Chitoroagă, l-a acuzat pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de faptul că dosarul pornit pe numele ex-şefului PCCOCS ar fi o răzbunare.

Ulterior, Stoianoglo a dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei lui Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizaţia unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Pe acest caz, pe numele lui Stoianoglo a fost pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. Fostul procuror general a fost achitat pe acest capăt de acuzare. Din completul de judecată a făcut parte şi Angela Catană, care se regăseşte şi în completul de judecată care examinează dosarul Chitoroagă.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu