Justiție

Viorel Morari i-a pierdut lui Veaceslav Platon. Ultimul l-a numit „debil” pe fostul şef de la Procuratura Anticorupţie

niorel
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău a respins cererea fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în care îl reclamă pe Veaceslav Platon pentru lezarea onoarei şi demnităţii.

Morari l-a reclamat pe controversatul afacerist că l-a numit debil într-o conferinţă de presă, în încercarea de a-i spăla imaginea fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. În context, amintim, că Stoianoglo l-a scos pe Platon din puşcărie şi la ordinul său a fost înlăturat din funcţie Viorel Morari şi făcut inculpat într-un dosar penal în care parte vătămată nu este altcineva decât Veaceslav Platon.

Este vorba de conferinţa de presă din 6 februarie 2021, în care, pe lângă faptul că l-a numit debil, Veaceslav Platon l-a acuzat pe Morari că, împreună cu Vladimir Plahotniuc, a falsificat datele din registrul persoanelor juridice din Ucraina pentru a-l discredita pe Stoianoglo.

Este vorba despre presupusa cedare de către două firme ale lui Platon din Ucraina a acţiunilor în valoare de 10 mln de euro către soţia lui Stoianoglo, Ţvetana Kurdova. Acesta ar fi fost preţul pe care l-ar fi plătit Platon lui Stoianoglo pentru a-l scăpa de cei 18 ani de închisoare la care a fost condamnat irevocabil.

Viorel Morari a fost primul care a vorbit public despre tranzacţia dubioasă. Ulterior, jurnaliştii de investigaţie din Ucraina au realizat o anchetă în care au oferit detalii care îi incriminează pe Platon şi Stoianoglo.

Ulterior, această tranzacţie l-a costat pe Stoianiglo funcţia şi libertatea. La începutul lunii octombrie a anului 2021, fostul procuror general a fost reţinut chiar în biroul său, fiind bănuit de infracţiuni de corupţie. Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs unui denunţ semnat de deputatul PAS, Lilian Carp, privind pretinsa corupere pasivă şi abuzul în serviciul ale procurorului general.

Dosarul penal de învinuire a lui Stoianoglo de corupere pasivă a fost trimis în judecată toamna anului trecut. Examinarea a fost blocată, însă, de Curtea de Apel Chişinău, care de 10 luni nu poate lua o decizie privind legalitatea formării completului de judecată la Judecătoria Chişinău.

Viorel Morari a solicitat ca Veaceslav Platon să publice o dezminţire şi să-i achite pentru prejudiciul moral 50 de mii de lei.

Magistrata Eugenia Culinca nu a emis, deocamdată hotărârea motivată.

Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu