De câteva luni Judecătoria Orhei se chinuie să înceapă şedinţa preliminară într-un dosar în care sunt învinuiţi de infracţiuni de corupţie un grup de medici de la Consiliul Național de Determinare a Dezabilității și Capacității de Muncă. Din februarie anul curent, când a început examinarea dosarului, au declarat abţinere trei magistraţi.
Pe banca acuzaţilor a ajuns şi medicul Iurie Ouş, soţul Ludmilei Ouş, membră a Inspecţiei Judiciare de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii şi candidată pentru un mandat de judecător în Curtea Supremă de Justiţie. Ludmila Ouş a mai fost şi candidata Parlamentului pentru CSM, dar şi-a retras candidatura înainte să fie evaluată de comisia Pre-Vetting.
Ludmila Ouş a mai îmbrăcat mantia de judecător până în 2018, la Curtea de Apel Chişinău, când şi-a dat demisia, fiind învinuită în dosarul de corupţie al „celor 5 magistrate”.
,,Dosarul celor 5 magistrate”
În dosarul respectiv au fost învinuiţi cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar. Toate zece persoane au fost reţinute în octombrie 2018, după ce procurorii au descins cu percheziţii în birourile lor, unde au fost instalate din timp camere video.
Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.
Procuratura Anticorupție a publicat și imagini video din care se observă cum o magistrată număra bani și îi împărțea în plicuri.
În aprilie 2019, dosarul a fost trimis în judecată. În acelaşi timp, magistratele au obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel Cahul, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care şi-a exprimat acordul privind efectuarea urmăririi penale în privinţa judecătoarelor.
Un alt câştig de cauză magistratele l-au obţinut la Curtea de Apel Bălţi, unde au contestat efectuarea măsurilor speciale de investigaţie, obţinând astfel anularea mai multor probe ale acuzării.
La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare – Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza, au primit sentințe de achitare, după ce procurora anticorupţie şi-a retras învinuirile.
Ludmila Ouș a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarea a primit sentință de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Singurii care au primit sentință de condamnare în Dosarul magistratelor sunt medicul Vadim Scarlat şi Vitalii Furtuna, asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani. De asemenea, Furtuna a fost obligat să nu părăsească țara, până când sentința va deveni definitivă. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Vitalii Furtuna contravaloarea sumei de 2.000 de euro, convertiți în valuta națională la cursul BNM la data executării sentinței în această latură.
Judecătoria Chișinău i-a aplicat lui Vadim Scarlat o amendă în mărime de 2 300 de unități convenționale, echivalentul a 115 mii de lei, pentru că acesta a transmis unui magistrat 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal în care medicul avea calitate de învinuit.
Precizăm că Ludmila Ouş a fost apărată de avocata Veronica Mihailov-Moraru, care acum deţine funcţia de ministru al Justiţiei.
Dosarul medicilor
În august 2020, Centrul Naţional Anticorupţie anunţa deconspirarea unei scheme frauduloase, puse în aplicare de angajaţi ai Consiliul Național de Determinare a Dezabilității și Capacității de Muncă, dar şi de către membrii unor structuri teritoriale ale Consiliului. În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a constatat că aceştia pretindeau bani de la persoanele, care şi-ar fi pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, pentru a le întocmi setul de acte pentru acordarea gradului de dizabilitate. Din materialele acumulate reiese că experţii cereau bani pentru pretinsa mituire a angajaţilor implicaţi în procesul de acordare a gradelor de invaliditate, începând de la diagnosticarea dizabilităţii până la eliberarea certificatului final. În funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă”, mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.
În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi. În unul din episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viaţă, a fost convinsă să achite experţilor 650 de euro ca mulţumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia a fost sunată de către experţii oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcţia lor, au invitat-o la sediu pentru a o forţa să le dea mita menţionată.
Rezultatele investigaţiilor atestă şi o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilităţii, de această dată pentru persoane fără infirmităţi sau alte probleme de sănătate. Pentru a obţine pensie de la stat, aceştia mergeau la înţelegere cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele ţării, la muncă. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile.
Ce se întâmplă cu dosarul la Orhei
Alături de Iurie Ouş, pe banca acuzaţilor au mai ajuns încă trei presupuşi complici – Leşcu Lilia, Batog Ion şi Balanici Varucica. Ultima este mama unui tânăr bănuit că l-ar fi ucis pe un alt tânăr, la Şoldăneşti, şi l-a aruncat în râul Nistru. Iniţial, dosarul a fost muşamalizat, cazul fiind prezentat ca suicid. Mama victimei, Eugenia Ceban, a protestat pe scările Pocuraturii Generale şi a cerut ca să fie efectuată exgumarea cadavrului, iar la o expertiză repetată efectuată de un expert din afara ţării, s-a constatat că victima a fost omorâtă în bătăi. După un proces anevoios, în 2019 procesul penal în privinţa lui Octavian Balanici a încetat în legătură cu intervenirea termenului de prescripţie, iar presupusul său complice a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru omor.
Eugenia Ceban ne-a comunicat că la 10 ani după ce i-a fost omorât fiul, dosarul nu are finalitate, se află în gestiunea Curţii Supreme de Justiţie, iar şedinţele sunt amânate de la o zi la alta.
După ce s-au abţinut trei judecători de la examinarea acestui caz, în iunie 2023 dosarul medicilor a ajuns în gestiunea magistratului Mihai Proca de la Orhei. De atunci au fost programate trei şedinţe, dintre care nu a avut loc niciuna.
Iurie Ouş şi colegii săi pledează nevinovaţi. Întrebat de Crime-Moldova dacă consideră că dosarul i-a fost fabricat din cauza soţiei sale, Iurie Ouş a dat un răspuns ambiguu.
Iurie Ouş mai are un dosar?
Ludmila Ouș a fost unul dintre judecătorii care a examinat dosarul față de fostul premier Vlad Filat. În iulie 2019, Ludmila Ouş a declarat în cadrul unei emisiuni a Nataliei Morari de la TV 8 că fostul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, a făcut presiuni asupra ei pentru a-l condamna pe fostul premier.
„În dosarul Filat, inițial, mi s-a cerut, de către Pleșca, ședință închisă, urgentă, ca să fie examinat până la alegerile prezidențiale din 2016. Ni s-a dat de înțeles și agenda era verificată. Când s-a început examinarea dosarului și când s-a văzut că nu sunt de acord cu unele chestiuni, nu am mai fost invitată la ședință. Ulterior, am fost chemată și intimidată: „Vrei să-ți se pună cătușile și să stai lângă Filat?”, a declarat fosta magistrată.
Ex-judecătoarea a mai declarat atunci că în timpul examinării dosarului Filat, soțului ei i-a fost deschis un dosar penal și risca de la 5 ani de închisoare.
Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu acest dosar, dar nu am dat de urme.