Deşi s-a ajuns la etapa susţinerilor verbale, magistratul Serghei Papuha de la Judecătoria Chişinău nu poate să scoată la capăt de zece ani şi jumătate dosarul penal în care avocatul Isai Chibac şi ofiţerul de poliţie Iurie Fiodorov sunt învinuiţi de estorcare de mită de 40.000 de euro. Altfel, există riscul ca cei doi învinuiţi să scape de pedeapsă di cauza expirării termenului de prescripţie.
Ultima şedinţă de judecată, care urma să aibă loc pe 21 iunie, a fost amânat pe motiv că nu s-a prezentat acuzatorul de stat. Instanţa nu a anunţat din care motiv procurorul nu a făcut act de prezenţă. Deşi în sala de şedinţe erau prezenţi ambii inculpaţi şi apărătorii lor, insttanţa nu a stabilit data următoarei şedinţe.
Amintic că, prima rima şedinţă de judecată în dosarul respectiv a avut loc la finele anului 2012, iar de atunci au fost programate peste o sută de şedinţe de judecată, în mediu câte una pe lună, dintre care mai bine de jumătate au fost amânate. Motivele amânării au fost diferite – lipsa avocaţilor, procurorului sau inculpaţilor, dar şi a judecătorului.
Isai Chibac şi Iurie Fiodorov sunt învinuiţi pe trei capete de acuzare – corupere pasivă, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. În martie 2012, în urma unei bătăi între mai mulți tineri, Vlad M., pe atunci în vârstă de 24 de ani, a fost reţinut şi dus la sectorul de Poliţie nr.2 din sectorul Râşcani al Capitalei.
Potrivit rechizitoriului Procuraturii Anticorupţie, Iurie Fiodorov, șeful acelui sector de Poliție, în presupusă complicitate cu Isai Chibac, avocatul victimei, ar fi extorcat de la părinţii lui Vlad 40.000 de euro pentru ca să nu-i întocmească tânărului dosar penal pentru cauzarea leziunilor corporale. În timpul flagrantului organizat de către procurorii şi ofiţerii Anticorupţie, M.V., însoțit de avocatul Roman Zadoinov, a transmis tatălui presupusei victime, Alexei V., 8.000 de euro și 600 de euro poliţistului Fiodorov. În acest caz, Zadoinov a colaborat cu CNA și a acceptat să fie echipat cu tehnică specială de înregistrare. Și Isai Chibac a asistat la tranzacție, doar că, potrivit materialelor din dosar, a intermediat-o.
După transmiterea banilor, Chibac, Fiodorov şi Alexei V. au fost reţinuţi. Procurorii au intentat pe acest caz un dosar penal în care Iurie Fiodorov şi Isai Chibac sunt acuzaţi de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Tatăl pretinsei victime a fost scos de sub urmărirea penală. Ordonanţa putea fi contestată la judecătorul de instrucţie, apoi la Curtea de Apel, aşa cum prevede legislaţia, M.V. nu a făcut însă acest lucru pentru că la scurt timp a suportat un atac de cord şi a fost internat în spital timp de o lună.
Între timp, Iurie Fiodorov și Isai Chibac au revenit la locurile lor de muncă. Oamenii legii au făcut trimitere la prezumţia nevinovăţiei – în lipsa unei sentinţe definitive de condamnare, cei doi nu pot fi suspendaţi din serviciu.
Avocatul Roman Zadoinov, devenit cunoscut pentru cazurile de tortură şi corupţie de care s-a ocupat, a fost acuzat de o parte din colegii de breaslă că a colaborat cu Centrul Național Anticorupție la elucidarea cazului pentru că ar fi încălcat normele deontologice ale avocaturii.