Economie

VIDEO// Cu tractoarele la Guvern. Agricultorii continuă să protesteze

deepin screenshot select area 20230620123129
Avatar for Julieta Savitchi

Fermierii moldoveni nu au fost satisfăcuţi de promisiunile pe care le-a făcut şeful Guvernului, Dorin Recean, în cadrul întrevederii de luni, 19 iunie şi au decis să continuie protestul. După şedinţa cu Recean, protestatarii au blocat circulaţia de pe şoseaua Hânceşti, la ieşirea din Chişinăi în direcţia sud, iar marţi dimineaţă au venit cu tractoarele în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În ziua următoare, pe 21 iunie, se preconizează că mai multe unități de tehnică agricolă se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, până la sensul giratoriu din strada Calea Ieșilor, revenind ulterior în PMAN. Pentru a asigura ordinea publică și a fluidiza traficul, echipaje ale Poliției vor însoți coloanele fermierilor.

Protestul agricultorilor este monitorizat de poliţie pentru a evita blocarea străzilor, precum şi ambuteiajele. Fermierilor care încă nu au ajuns la protestul din centrul capitalei, poliția le înregistrează modelul, numărul și conducătorul fiecărui tractor, ca să le permită să meargă spre Piața Marii Adunări Naționale. „S-a stabilit o ordine de deplasare, să nu blocăm orașul. V-am promis că ajungeți, doar aveți un pic de răbdare”, le exlică poliţştii fermierilor.

Agricultorii susţin că au ajuns în prag de faliment şi cer să le fie oferită o vacanţă fiscală, achitate subvenţiile şi interzis importul de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine, pentru a-şi putea vinde propria producţie.

Dacă Guvernul este pe cale să le rezolve primele două revendicări, cea de a treia pare-se să nu aibă sorţi de izbândă. Ministrul Agriculturii a promis că până la începutul lunii iulie agricultorii vor primi subvenţiile de la stat. „La început de iunie s-a început procesul de lucru la AIPA, se lucrează cu o oră în plus, să se proceseze mai repede cererile”, a spus Bolea în cadrul unei emisuni.

Dacă iniţial Bolea a promis fermierilor să rezolve problema cu importul cerealelor din Ucraina, autorităţile au renunţat în cele din urmă la această idee.

Președinta Maia Sandu a declarat că înţelege problemele fermierilor, dar nu e posibil să închidă țara pentru Ucraina. „Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc, astăzi, și noi suntem obligați să facem ce putem”, a explicat șefa statului.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu