Justiție

VIDEO// Magistratul Petru Păun rămâne să-l judece pe Veaceslav Platon fără probele de pe CD. Cererea de recuzare, respinsă

deepin screenshot select area 20230519134652
Avatar for Julieta Savitchi

Judecătoria Chişinău a respins luni, 22 mai, cererea de recuzare depusă de avocaţii controversatuluui afacerist Veaceslav Platon privind recuzarea magistratului Petru Păun de la aceeaşi instanţă, care are în gestiune dosarul pretinsei escrocherii de la Moldasig şi tentativa de corupere a mascaţilor din Batalionul Pantera.

Scandalul a început după ce echipa Crime Moldova a făcut publică dispariţia din dosar a unui CD cu probele acuzării, care l-ar incrimina pe Platon de corupere activă. La şedinţa din 19 mai, apărătorii afaceristului au prezentat un CD cu acte confirmatoare că este o copie eliberată de procurori. Acuzatorul Vitalie Codreanu a solicitat ca proba prezentată de apărători să fie respinsă.

Instanţa a acceptat CD-ul prezentat, însă doar ca probă din partea apărării, şi a dispus ca să fie audiaţi mai întâi martorii acuzării, după care să fie vizionat discul.

Avocaţii afaceristului s-au opus deciziei lui Petru Păun pe motiv că nu vor putea să ofere întrebări martorilor acuzării dacă vor fi audiaţi înainte să fie vizionate înregistrările video de pe disc. În acest context, avocaţii l-au acuzat pe magistrat că nu-şi respectă propriile reguli şi s-ar lăsa influenţat de procuror.

Magistrata Cristina Cheptea a respins cererea de recuzare ca neîntemeiată.

Dispariţia CD-lui a fost descoperită la şedinţă din 2 mai, când urma să aibă loc vizionarea probelor. Discul nu a fost găsit, iar procurorul Vitalie Codreanu a solicitat scoaterea cameramanului Crime Moldova din sala de judecată pentru că a făcut publică dispariţia probelor din dosar, cerere acceptată de Petru Păun.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu