Justiție

Pierderea materialelor din dosare, o normalitate în Republica Moldova?

7 central dosare
Avatar for Julieta Savitchi

Pierderea probei video în dosarul de învinuire a controversatului afacerist Veaceslav Platon nu este o noutate pentru justiţia molovenească. După publicarea ştirii, am primit mai multe semnale că astfel de cazuri se întâmplă de multe ori, iar vinovaţii rămân cel mai des neidentificaţi şi, respectiv, nepedepsiţi.

Fostul poliţist de frontieră, Gheorghe Petic, care a stat la închisoare din cauza unui dosar fabricat pentru viol, a scris pe reţelele de socializare despre dispariţia probelor în dosarul său.

„În octombrie 2018, când politia lui Cavcaliuc și Jizdan mi-au pus cătuşele, imediat s-au năpustit pe mine ca sa-mi ia telefonul mobil. După ce la Ungheni au stors tot din telefonul meu, informație pe 16 GB, l-au transmis la Ministerul de Interne ca specialiștii de acolo să restabilească informaţia virtuală, ştearsă din memoria telefonului. În prezenţa avocatului, informaţia din telefon a fost stocată pe un stick. Era informaţie din viaţa personală, dar şi despre scheme de contrabandă, lista contrabandiştilor cu epoleţi, lista informatorilor, lista adăposturilor de ţigări, filajul efectuat asupra mea şi a familiei mele. Când am vrut să cercetăm la Judecatoria Orhei informaţia de pe sticк, s-a constatat că e gol, fapt care m-a făcut să arunc cu o carte în judecător”, a scris Petic.

342610072 201768352621497 317973235445886894 n

Şi mai gravă pare să fie situaţia lui Veaceslav Moscovici, un bărbat condamnat, în 2018, de Judecătoria Chişnău la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru o pretinsă escrocherie. Bărbatul susţine că dosarul i-a fost fabricat după ce a îndrăznit să ceară în instanţă recuperarerea banilor împrumutaţi unei persoane din anturajul fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Moscovici susţine că magistrata Djeta Chistol a admis erori grave la examinarea cauzei şi a decis să contesteze sentinţa. Iar când a cerut înregistrările audio ale şedinţelor de judecată ca să demonstreze ilegalităţile, i s-a răspuns că din dosar lipsesc 8 din cele 10 CD cu înregistrarea şedinţelor de judecată. Sentinţa a fost menţinută de Curtea de Apel Chişinău, iar bărbatul a fost scos la libertate de către Curtea Supremă de Justiţie.

Veaceslav Moscovici a denunţat dispariţia îregistrărilor audio din dosar peste tot, însă nimeni nu a fost găsit vinovat, în special magistrata Djeta Chistol.

În 2020, juristul care reprezinta interesele Asociației naționale „Copyright” într-un proces de judecată împotriva operatorului de telefonie mobilă Moldcell, a constatat, că din dosar lipsesc mai multe probe, precum înscrisuri și înregistrări audio ale ședințelor de judecată din instanța de fond.

Au fost şi cazuri când a dispărut dosarul în întregime. Cel mai cuoscut este dosarul interlopului fugar în Rusia, Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Procurorii au reabilitat de la zero dosarul care a dispărut din biroul unui judecător de la fosta judecătorie a sectorului Centru din capitală.

Sunt şi cazuri când au dispărut corpurile delicte din dosare – bani, droguri sau documente. Într-un caz mai „fericit”, de dispariţie a 7000 de euro dintr-un dosar pentru corupere pasivă, a fost găsită vinovată şi condamnată o funcţionară de la cancelaria oficiului Râşcani al Judecătoriei Chişinău.

Responsabil de păstrarea dosarului este funcţionarul căruia i-a fost încredinţat. Dosarele sunt transmise dintr-o instituţie în alta, contra semnătură, de un curier special, sunt înregistrate în cancelarie, iar apoi repartizate aleatoriu judecătorilor.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu