Justiție

VIDEO//Amânări pe bandă rulantă a şedinţelor în dosarul privind spălarea de bani de către familia Andronachi. Câte şedinţe au aut loc pe parcursul unui an

987518495242912476539n 16589106986x0akaq
Avatar for Julieta Savitchi

Timp de un an de la începerea examinării în instanţă a dosarului în care fostul deputat Vladimir Andronachi, soţia sa Nadejda şi jurista familiei, Carolina Andriuţă, sunt învinuiţi de spălare de bani, au fost amânate 20 de şedinţe de judecată din cele 27 programate. Şedinţa care urma să aibă loc miercuri, 26 aprilie, a fost, la fel, amânată, motivul fiind participarea magistratului Alexandru Negru la un seminar.

Examinarea dosarului a început cu stângul chiar de la prima şedinţă, care urma să aibă loc la 14 aprilie 2022. Şedinţa însă nu a avut loc din cauza unei alerte cu bombă.

Ulterior, şedinţele au fost amânate din cele mai diverse motive: la solicitarea avocaţilor, în special a lui Vladimir Moşneaga, pe motive de boală a membrilor completului de judecată sau pentru a se oferi justiţiabililor termen de pregătire.

Examinarea dosarului a început în lipsa lui Vladimir Andronachi, care era fugar. Deşi a fost reţinut şi plasat în arest preventiv încă la începutul lunii noiembrie a anului trecut, fostul deputat nu a fost escortat nici la o şedinţă de judecată.

Nadejda şi Vladimir Andronachi sunt învinuiţi de spălare de bani prinn intermediul unor grupuri criminale organizate, fiind sustrase aproximativ 32 milioane de lei de la Banca de Economii, sub falsul pretext al unei pretinse investiții efectuate la respectiva instituție financiar-bancară. Potrivit probatoriului, acțiunile infracționaleau culminat la etapa finală a fraudei bancare, adică în intervalul 24-27 noiembrie 2014. Banii au fost spălați pe parcursul anului 2015. Ulterior, banii au fost integrați în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state, fiind utilizați în scopuri personale, inclusiv pentru procurarea unui avion de către Vladimir Andronachi.

În afară de soţii Andronachi, în dosar mai sunt învinuiţi Sergiu Guşan, administratorul unei întreprinderi, şi Carolina Andriuţă, jurista familiei.

Despre autor

Avatar for Julieta Savitchi

Julieta Savitchi

Lasă un comentariu